Monolit a szabad internetelérésért

A nyilvános internetterminál

Simay Endre, 2003. január 29. 19:00
Az internet számos információ és tudás forrása lehet. Már akkor, ha rendelkezésre áll, mint sávszélesség, vagy rendelkezésére áll az információt keresőnek egyáltalán. Ez utóbbival sajnos hazánk lakosságának jelentős része nem dicsekedhet, és nem is okvetlenül a technikai hiányosságok miatt, hanem annak okán is, hogy mint ismeretlen technika némi fenntartásokkal viseltetik iránta. Vagy egyszerűen az ismeret hiánya miatt igénye sem támad rá. Ez utóbbiban kíván segíteni az, amit az 1992-ben alapított Adams Kft. "Monolit"-nak nevezett el, és ami nem más, mint az általuk kifejlesztett nyilvános internetterminál.
Ez ingyenes és szabad hozzáférést képes biztosítani azoknak, akiknek különböző okokból nincs saját hálóhozzáférésük. Megismertetvén az új technikát, illetve a gyakorlatban használhatóvá, kézközelbe hozva a világ tudástárát. Az utóbbi szó szerint is értendő, mivel a Monolit kezelőfelülete érintőképernyőkkel van megoldva, ami szükségtelenné teszi a billentyűzetet és az egeret egyaránt. Ami nem jelenti azt, hogy egy virtuális billentyűzet képernyőre hívásával ne lehetne karakteres adatokat behívni, amennyiben egy internetcím vagy egy webalapú levelezőrendszer jelszavának megadása ezt igényelné.

Hasonló rendszerek az Európai Unió egyes országaiban már sikerrel működnek, és az ezekkel gyűjtött tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek alkalmasak lakosság szélesebb rétegének webellátását megoldani. Mindezt relatív kis költséggel és rendkívül gyorsan, melyből a költségek csökkentéséhez az is hozzájárul, hogy a Monolit Linoxot, az elsőként átadott SuSE Linuxot használ operációs rendszerként, mellyel biztonságosan megoldható a rendszer távfelügyelete. Ezzel a távfelügyelettel pedig biztosítható az is, hogy olyan helyeken lehessen beüzemelni, ahol talán leginkább szükség van a lakosság megismertetésére az internettel, de ahol éppen ezért nem lenne helyben lakó rendszergazda. Az első rendszer 2002. január 28-i átadásakor Kérszigeti Ádám ügyvezető igazgató annak a véleményének adott hangot, hogy a háztartások jelenlegi webelérését akár 20%-kal is meg tudják emelni, amennyiben a rendszerük el tud terjedni. Ebben a kormányzati támogatáson túl az is szerepet kaphat, hogy Monolit a böngészést segítő 4 érintőképernyőn kívül két nagy monitort is tartalmaz, mely reklámfelületként értékesíthető. Így a felhasználóknak a tervek, illetve a jelenlegi megvalósítás szerint ingyenessé tehető a netelérés. Az említett rendszerátadás Vértestolnán, a polgármester és a kormány képviselőjének közreműködésével zajlott le.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36