Dél-Korea kínai hackereket gyanít a Slammer mögött

Tóth Kristóf, 2003. január 28. 21:20
A dél-koreai rendőrség egy kínai hackercsoportot gyanúsít a SQL Slammer féregprogram elkészítésével, illetve elterjesztésével, jelentette be a hatóság szóvivője.
Dél-Korea a világ leginkább "elektronizált" országa, ahol a lakosság 70 százaléka rendszeresen használja az internetet. Többek között ez az oka annak, hogy az ország számítógépes hálózata szenvedte el a legnagyobb fennakadást a SQL Slammer féregprogram elmúlt hét végi pusztítása során. A Microsoft SQL Server 2000 biztonsági rését kihasználva terjedő féregprogram szinte teljesen megbénította az ország internetes rendszerét.

A dél-koreai rendőrség a nyomozás során egy olyan weboldalra bukkant, amelyen kínai hackerek még tavaly októberben próbáltak elterjeszteni egy MS SQL Server féregprogramot. A rendőrség szóvivője szerint a mostani fertőzéshullámot ennek a féregprogramnak egy variánsa okozhatta.

"Ez a féreg nem teljesen azonos azzal, amelyet a kínai hackercsoport tavaly kifejlesztett, de egy variánsának tűnik" - mondta a dél-koreai rendőrség cyber bűncselekményekkel foglalkozó részlegének egyik vezetője. "Értesítettük az Egyesült Államokat, Kínát, és Ausztráliát a vizsgálat eddigi eredményéről, de a nyomozást tovább folytatjuk az Interpollal együttműködve."

Eközben kedden már nem jeleztek újabb fennakadást a koreai internetes rendszerekben, és a féregprogram lassan eltűnni látszik az ország hálózatairól. A rendőrség ennek ellenére tovább folytatja a nyomozást az internetes kártevő eredetének felderítése érdekében.

A SQL Slammer az elmúlt másfél év legkártékonyabb internetes féregprogramja, amelyet a számítógépes biztonsági szakértők szerint kifejezetten a hálózatok gyors megfertőzésére fejlesztettek ki készítői.

Kulcsszavak: +legfontosabb vírus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59