Egyre több biztonsági probléma és féregtámadás

Tóth Kristóf, 2003. április 4. 21:25
2003 első negyedévében a nagyvállalatoknál közel 84 százalékkal több számítógépes biztonsági problémát regisztráltak, mint 2002 utolsó három hónapjában - derül ki a különböző hálózatvédelmi megoldások fejlesztésével foglalkozó Internet Security Systems (ISS) napokban kiadott felméréséből.
A feljegyzett biztonságtechnikai problémák között éppúgy találhatunk kisebb biztonsági rések okozta nehézségeket, mint nagyméretű internetes vagy hálózaton belüli támadásokat, azonban az idei év első hónapjaiban minden kétséget kizáróan a számítógépes férgek és vírusok, valamint egyéb, automatizált támadásra képes szoftverek okozták a legtöbb problémát.

"Az első negyedévben minden korábbinál több, elektronikus levelezés útján terjedő és a levelezőszervereket alaposan leterhelő vírust és különösen veszélyes számítógépes férget regisztráltunk. Ezek alapján bizton állíthatom, hogy a számítógépes biztonsági szakértők és rendszergazdák számára a 2003-as esztendő igazi kihívást jelent majd" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Chris Rouland, az Internet Security Systems kutatási és fejlesztési részlegének igazgatója.

Rouland elmondta, hogy a felmérést 2003 január 1. és március 31. között négyszáz, a világ különböző régióiban található nagyvállalat adataira építkezve készítették el. A vizsgált időszakban aratott többek közt a híres hírhedt SQL Slammer féreg, mely világszerte több mint 200 ezer, Microsoft SQL Server szoftvert futtató számítógépet fertőzött meg. Az Internet Security Systems felhívja a figyelmet arra, hogy a legtöbb féregtámadáshoz hasonlóan az SQL Slammer féreg támadása is elkerülhető lett volna. Ehhez a rendszergazdáknak mindössze egy több mint hat hónappal korábban kiadott biztonsági javítást kellett volna feltelepíteniük a rájuk bízott rendszerekre. Érdekesség, hogy becslések szerint a biztonsági rést tartalmazó SQL szervereknek több mint a 90 százaléka a féreg internetre bocsátását követő 10 percben, vagyis roppant gyorsan fertőződött meg.

A jelentésből többek közt az is kiderül, hogy a vizsgált időszakban a számítógépes biztonsági problémák 26 százaléka hétvégén lépett fel, valamint említésre méltó, hogy a hét napjai közül az utolsó munkanapon, vagyis pénteken volt a legtöbb biztonsági probléma.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50