Elfogták a Zotob féreg alkotóit

Genda Csongor Zoltán, 2005. augusztus 27. 11:25
A Microsoft közreműködésével az FBI emberei őrizetbe vették Marokkóban és Törökországban a Zotob vírus feltételezett alkotóit. Az elmúlt két hétben a Zotob kártevő számos amerikai kormányhivatal és média ügynökség rendszerét fertőzte meg és rendkívül gyors terjedésnek indult az e hónapban felfedezett Windows-sebezhetőséget kihasználó vírus.
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda a tegnapi nap folyamán adta hírül, hogy az 18 éves Farid Essebart és a 21 esztendős Atilla Ekicit a hét folyamán, szerdán illetve pénteken kerítették kézre a hatóság emberei. A két gyanúsított felett saját hazájukban ítélkezik majd a bíróság. Az FBI köszönetét fejezte ki a Microsoft és más IT-társaságok szakembereinek is, amiért segédkeztek a vírusírók felkutatásában. "A mostani eredmények azt igazolják, hogy az internetes bűnözőknek nyomára lehet bukkanni és felelősségre lehet vonni őket tetteikért"- nyilatkozta Brad Smith, a Microsoft alelnöke és vezető jogtanácsosa.

A hatóságok az összefogás erejében látják az akció sikerességét, mivel nem csak a nemzetközi és lokális rendőri szervek vettek részt a nyomozásban, hanem több nagy szoftver- és antivíruscég is a bűnözők minél hamarabbi kézre kerítésén munkálkodott.

Kulcsszavak: vírus FBI hacker

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14