1 milliárd dollár kárt okozott a SQL Slammer

Tóth Kristóf, 2003. február 2. 10:55
Az elemzők megkezdték annak felmérését, hogy az elmúlt hét végén futótűzként pusztító féregprogram mekkora anyagi kárt okozott.
A londoni Mi2g jelentése szerint a SQL Slammer hozzávetőleg mintegy 950 millió-1,2 milliárd dolláros kárt okozott a társaságoknak világszerte. A féregprogram ezzel a kilencedik legkártékonyabb internetes vírus helyét szerezte meg a társaság listáján. A lista élén álló Klez vírus mintegy 9 milliárd, a Love vírus hozzávetőleg 8,8 milliárd, a Code Red pedig 2,6 milliárd dollár kárt okozott, elsősorban a kiesett termelékenység miatt.

"Az elterjedt hírekkel ellenben a Slammer nem végzett olyan szörnyű pusztítást, mint sokan gondolják" - mondta D. K. Matai, a Mi2g vezérigazgatója.

A SQL Slammer január 24-én bukkant fel a világhálón, és a Microsoft SQL Server 2000 szoftverének biztonsági rését kihasználva súlyos fennakadásokat okozott az internet működésében, egyes hálózatokat pedig teljesen lebénított.

A Computer Economics piackutató cég hasonló eredményekre jutott, mint a Mi2g. A SQL Slammer 750 millió-1 milliárd dolláros kárt okozott, közölte Mark McManus, a társaság technikai és kutatási igazgatója. "A helyreállítási költségek, bár jelentősek voltak, nem voltak olyan súlyosak, mint a Code Red esetében" - tette hozzá. A Computer Economics szerint az eddigi legnagyobb kárt a Love vírus okozta, amelynek a világhálóról való eltávolítása mintegy 1 milliárd dollárba került, de a kiesett termelékenység ennél jóval nagyobb, hozzávetőleg 7,7 milliárd dolláros kárt jelentett a társaságok számára.

Egyes szakértők azonban mégis úgy vélik, hogy a SQL Slammer a szám szerint kevesebb szerver megfertőzése ellenére sokkal súlyosabb problémát okozott, mint a Code Red, mert az infrastruktúrákat, például pénzügyi rendszereket is támadta. "Ez a féreg olyat csinált, amit ez idáig még nem láttunk" - mondta Peter Allor, az Information Technology Sharing and Analysis Center (IT-ISAC) igazgatója.

Kulcsszavak: vírus +legfontosabb

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59