Növelte előfizetői számát az mmO2 brit mobilszolgáltató

MTI Sajtóadatbank, 2003. február 5. 10:41
A brit mmO2 Plc. mobilkommunikációs szolgáltató csoport az előrejelzéseket megcáfolva 791 ezerrel növelte előfizetői számát a harmadik negyedévben. Az egy előfizetőre eső átlagos díjbevétel (average revenue per user, ARPU) azonban a várakozástól eltérően alakult legnagyobb piacain, Nagy-Britanniában és Németországban.
A brit piacon a decemberrel bezárólag eltelt tizenkét hónap alatt elért ARPU öt fonttal 243 fontra emelkedett, ami meghaladta a szakértői előrejelzéseket. A német piacon két fonttal 212 fontra (338 euró) emelkedett az ARPU, ami viszont elmaradt a növekedés várt mértékétől. A csoport egészére vonatkozóan Peter Erskine vezérigazgató várakozásai szerint négy és nyolc százalék között emelkedik majd az ARPU a március végén záró pénzügyi évben.

A hollandiai érdekeltség sok előfizetőt veszített a harmadik negyedév folyamán. Ezek azonban többségében alacsony díjtételt fizetők voltak, ezért az ARPU jelentősen megemelkedett és elérte a 275 eurót. Az írországi ARPU egy euróval 543 euróra emelkedett.

Az mmO2, Európa ötödik legnagyobb mobilszolgáltatója 19,1 millió előfizetővel rendelkezik. Nagy-Britanniában, ahol 11,95 millió előfizetővel a legkisebbnek számít, 503 ezer új előfizetőre tett szert. Ebből azonban csak 114 ezer volt a általában magasabb díjakat fizető havi számlás előfizetők száma. Emelkedett azonban egy kissé a kártyás előfizetők által elköltött átlagos összeg. Németországban a 286 ezer új előfizető kétharmada választotta a havi számlás lehetőséget. A német előfizetők száma már elérte a 4,6 milliót.

A legnagyobb ütemben az SMS-üzenetek díjbevétele emelkedett, 19 százalékkal az előző negyedévhez képest. Az mmO2 adatforgalmi bevételének aránya az összes árbevétel 15,3 százalékáról 17,7 százalékra emelkedett.

Az októberben beindított képátviteli és játékszolgáltatásra az előfizetők közül 100 ezer iratkozott fel.

A németországi érdekeltség harmadik generációs hálózat megosztási szerződésre lépett a Deutsche Telekom leányvállalatával, a T-Mobile mobilszolgáltatóval. Ennek köszönhetően a mmO2 a nagy német konkurensekkel egy időben, az idei év második felében indítja majd be 3G rendszerű szolgáltatását.

Az mmO2 137 millió eurót fizet a T-Mobile-nek a rendszer bővítéséért, az azonban nem növeli a 950 millió euróra tervezett éves beruházási költséget.

Az mmO2 részvénye a londoni tőzsde indexével összhangban emelkedett a nap kezdetén, később azonban 48-3/4 pennynél rögzült az árfolyama. A cég kötvényei azonban áremelkedést értek el, tükrözve ezzel az enyhülő kockázati kilátásokat.

Kulcsszavak: mmO2 +fohir +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14