Oracle: adattárházakkal a felhasználókért

Kovács Attila, 2003. február 11. 14:43
Az Oracle Hungary Kft. első idei sajtóbeszélgetésére február 11-én került sor, a témát az adattárházak területén használt új integrált technológiák, megoldások, valamint az általuk nyújtott üzleti és piaci lehetőségek adták.
Indító tájékoztatót Radnai Szabolcs, az Oracle Hungary üzleti intelligencia és adattárolási üzletágának vezetője tartott, aki többek között utalt rá, a mai magyar nagy és közepes méretű gazdálkodó szervezetek és intézmények az utóbbi években nagyrészt megnyugtatóan megoldották gazdálkodási és üzleti tevékenységükkel kapcsolatos feladatok informatikai támogatását. A folyamat során azonban legtöbbször egymással nem, vagy alig kommunikáló rendszereket hoztak létre. A továbblépés - a különböző alkalmazások által kezelt adatok együttes értelmezése specifikus üzleti, vagy intézményi célok támogatása érdekében - adatintegrációt biztosító megoldásokkal támogatható. Időközben "nagykorú" lett az Oracle adattárház csapata, miközben a cég DBMS-e vezető lett az adattárház piacon és szinte itt az idő, hogy integrált intelligencia platformmal álljon a cég a felhasználói rendelkezésére. Az Oracle adattárház-platform két fő eleme jelenleg az Oracle 9i adatbázis-kezelő és az Oracle 9i Application Server (AS). Radnai szerint cége azt az előnyt kínálja, hogy ezeket az eszközöket használva, kevesebb interfész programot kell az illető adattárház alkalmazásokhoz írni, és a transzformáció is egyszerűbbé válik.

Ugyanakkor az Oracle adattárház-, adatbányászati eszközeinek "éretté" válása egybeesik azzal, hogy több területen (szolgáltatói szektor, kiskereskedelem, távközlés stb.) új lendületet kapnak a hazai piacon az adattárházak, nő a konszolidált adatbázisok iránti (l. az államigazgatást), és növekednek az ügyfélorientált alapú elemzések iránti (pl. a távközlésben) iránti igény. A működési megbízhatóság is előtérbe került, hiszen a működés kiesése kevéssé tolerálható olyan esetekben, amikor egy integrált adatbázis operatív támogatást is ellát, vagy több intézmény férhet hozzá az adatokhoz. Az utóbbi időszakban szintén széles körben terjed a jelentés és az adatelemzés. Az Oracle új generációs eszközrendszere portál keretben is működő, az új fejlesztési szabványokhoz illeszkedő, egymással és az alkalmazásokkal együttműködő lekérdező és elemző eszközöket kínál.

Az, hogy az adatttárház ás adatbányászati rendszerek integrálódnak az Oracle 9i platformba, többféle üzleti előny - költségcsökkenés, a vállalati igénynövekedés követése (RAC klaszter technológiával, befektetés-védelem, skálázhatóság, megnövelt adatbiztonság) is származik - mondta Radnai. Az Oracle Hungary hazai referenciája a Westel Mobilnál megvalósított, a térségben egyedülálló, nagyobb mint 1 Terabájt méretű adattárház rendszer.

A téma népszerűsítésére február 18-án a várbeli Hotel Hiltonban "Adatintegráció és adatvagyon-kiaknázás biztonságos, nagy rendelkezésre állású komponensekkel" címmel egész napos szimpóziumot szervez a cég. További információ: www.oracle.com/hu/szeminariumok

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14