Áramkereskedelem az interneten - eddig heten csatlakoztak

MTI Sajtóadatbank, 2003. február 13. 10:48
Eddig hét áramkereskedő és termelő csatlakozott a Magyar Villamos Művek Rt. (MVM) internet alapú MVM Piacteréhez, ahol az áramkereskedő cég elektronikus úton értékesíti áramfölöslegét és vásárol, ha áramhiánya van.
Az MVM szerdai közleménye szerint a február 1-je óta élesben működő nagybiztonságú rendszer minden árampiaci résztvevő számára átláthatóvá teszi az MVM eladásait és vásárlásait. A piactér január 14-én kezdett el működni kísérleti jelleggel, amely január 31-éig tartott.

A közlemény szerint az MVM azért hozta létre az elektronikus kereskedelmi rendszert, hogy a piaci szereplők átlátható módon tudják adni és venni az áramot. A rendszerhez jelenleg díjtalanul csatlakozhat a minden engedéllyel és egyéb szükséges feljogosítással rendelkező fogyasztó, valamint erőmű.

A piactér működésének lényege, hogy a regisztrált felhasználók anonim módon vételi és eladási ajánlatot tehetnek. Az ajánlattevőknek meg kell határozniuk a lejárati időket, s a határidőkön belül a piactér többi regisztrált felhasználója szintén fiktív módon licitálhat. Az aukció lezárásakor a végeredményt a rendszer rögzíti és automatikusan e-mailben értesíti az ajánlat kiíróját és a sikeres licitálót, hogy vegyék fel a kapcsolatot egymással a szerződés megkötése érdekében - tartalmazza a közlemény.

A rendszerhez idáig hét társaság, az AES Borsodi Energetikai Kft. Borsodi Hőerőmű, az Entrade Hungary Kereskedelmi Kft., az MVM Rt., az MVM Partner Rt., a Mátrai Erőmű Rt., a Vértesi Erőmű Rt. és a D-Energia Kft. csatlakozott.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50