Európai szintű mobiltelefonos, internetes fizetési szolgáltatási projekt

Kovács Attila, 2002. december 4. 18:36
December 4-én a budapesti Hilton Westendben bemutatkozott a SEMOPS (Secure Mobile Payment Service) univerzális elektronikus fizetési rendszerprojektre szerveződött, 15 cégből álló konzorcium.
A mintegy 6 millió euro költségvetésű, 2002 októberében indult és 24 hónapig tartó projektet felerészben az EU fedezi, a projekt két szakaszból - k+f, bevezetés - fog állni. A magyar vezetéssel megvalósuló nemzetközi rendszert először Magyarországon és Görögországban vezetik majd be, később más feltételek figyelembe vételével több európai országban is bevezetésre kerülhet, és a világon bárhol, bármilyen fizetési helyzetben használható lesz - ígérik a konzorcium tagjai. A szakmai irányítást Motorola Kft.végzi, a tagok a következők: Bull Magyarország, Deloitte & Touche Kft., Fraunhofer Fokus, Fornax Rt., Intrasoft Ltd., K&H Bank, Libri Kft., Piraeus Bank, Profitrade Kft., Raiffeisen Bank Rt., SafePay systems Kft., Vodafone-Panafon (Görögország), Westel Mobil Rt. A projekthez kapcsolódik még egy folyamatosan bővülő partneri, együttműködői kör, amelynek jelenleg az Oberthur Kft., az IBM, a Sun Microsystems és a Műegyetem a tagja.

A fejlesztés eredményeként létrejövő SafePay megoldás olyan nyílt, szolgáltatófüggetlen rendszer, amely az eddigi hasonló megoldásoknál biztonságosabb, egyúttal kényelmes és valós idejű készpénzkímélő fizetést tesz lehetővé a használó számára - hangoztatta a tájékoztatón Suga János (Motorola).

A tájékoztatón részt vett és felszólalt Kovács Kálmán az IHM tárca minisztere, aki szerint a magyar koordinációval megvalósuló SEMOPS projekt sikere a hazai szakemberek, innovációs érték és technológiai színvonal európai szintű elismerését bizonyítja.

Az alkalmazás többek között lehetővé fogja tenni a digitális tartalom letöltést és az elektronikus portálokról történő vásárlást mobil és internetes környezetben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50