A France Télécom 7500 franciaországi álláshely megszüntetését tervezi

MTI Sajtóadatbank, 2003. február 17. 07:34
A France Télécom francia távközlési konszern még az idén több ezer, köztük mintegy 7500 franciaországi álláshely megszűntetését tervezi - jelentette be a cég elnöke. A szakszervezetek szerint a cég világszerte összesen 13 ezres létszámleépítést hajt végre.
A cég szeretné a felére csökkenteni az adósságát, egy "elviselhető", 35 milliárd euró körüli adósságszintet elérni. Tavaly év végén a konszern adóssága 68 milliárd euró volt. Az adósságcsökkentést a létszám és a működési költségek csökkentésével akarják elérni, valamint "érintőleges" vagyoneladással.

A France Télécom elnöke, Thierry Breton szerint a létszámcsökkentést természetes úton - a normál munkaerőmozgás és nyugdíjazás révén -, nem pedig elbocsátásokkal igyekeznek megoldani. Mint mondta, csak a nyugdíjazás mostantól 2005-ig 22 ezer munkahely leépítését jelenti.

Az elnök azt is bejelentette, hogy a hónap végéig átalakítják a cég igazgatótanácsát: hét tag a francia állam képviseletében, másik hét a részvényesek által választottan és újabb hét a munkavállalók közül kerül ki. Jelenleg a testületben 13-an képviselik az államot, egy a részvényesek által választott tag és heten a munkavállalókat képviselik.

A várakozásoknál nagyobb összegben, 5,875 milliárd euró értékben bocsátott ki január közepén új kötvényeket a France Télécom, hogy likviditási gondjain enyhítsen. Öt bank bonyolítja le az ügyletet , gondoskodik a súlyos adóssággondokkal küszködő távközlési vállalat 2003-évi finanszírozási szükségletének kielégítéséről. A kötvénykibocsátás révén a France Télécom esetleg mentesül attól, hogy 9 milliárd eurós hitelt vegyen fel a francia kormánytól.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a France Télécom kettős gonddal, a likviditás és az adósságmérséklés gondjával néz szembe. A kötvénykibocsátással a likviditási probléma megszűnhet, és a vállalat jobb helyzetet teremt arra, hogy az év további részében még legkevesebb 15 milliárd eurós igénnyel jelenjen meg az értékpapírpiacon.

Február elején jelentették be, hogy a France Télécom eladja az Eutelsat műholdas műsorszóró vállalatban tartott 23,14 százalékos részesedését egy erre a célra alakított holdingnak, amelyben a francia Eurazeo befektetőcsoport 51 százalékkal részes. A France Télécom 20 százalékos részesedéssel rendelkezik majd a vásárló holdingban. Az értékesítésből befolyó 375 millió eurót is adósságcsökkentésre kívánja fordítani. A tranzakciós érték alapján az Eutelsat piaci tőkeértéke 2,83 milliárd euróra tehető.

A France Télécom papírjai pénteken kora délután 23,15 eurón álltak a párizsi tőzsdén, a 23,45 eurós csütörtöki záráshoz képest 1,28 százalékos olcsóbbodással. A cég részvényei január eleje óta 38,79 százalékkal erősödtek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50