Láthatáron a 0,09 mikronos mobilchipek

Tóth Kristóf, 2003. február 18. 20:27
Mint ismeretes, az Intel március 12-én jelenti be hivatalosan legújabb mobilplatformját, a Centrinót, mely többek közt különböző új generációs Pentium-M processzorokat, alaplapi chipkészleteket, valamint kommunikációs megoldásokat fog magába foglalni. Tévedés lenne azonban azt hinni, hogy az Intel a Centrino platform bemutatását követően teljesen elfeledkezne a piacon már jó ideje szereplő Pentium 4-M termékcsalád frissítgetéséről.
Ugyanis míg a Centrino platformon elsősorban rendkívül alacsony fogyasztású, és relatíve kis fogyasztású processzorok jutnak majd főszerephez, addig a Pentium 4-M platformon továbbra is az aktuálisan legnagyobb teljesítményű mobil Intel chipek lesznek a középpontban.

Mindezt alátámasztja, hogy az Intel legfrissebb ütemtervében az áll, hogy még ebben az évben, illetve a jövő év elején forgalomba fognak kerülni azon legújabb Pentium 4-M processzorok, melyek már a Prescott magra fognak épülni, ily módon pedig már 0,09 mikronos csíkszélességgel fognak rendelkezni. Tudni lehet, hogy az Intel fokozatosan csökkenteni kívánja az asztali és hordozható számítógépekbe szánt processzorok ára és működési frekvenciája közötti szakadékot, ily módon pedig elképzelhető, hogy rövid időn belül kedvező árú 3 GHz-es, vagy ennél gyorsabb mobil Intel chipekkel találkozhatunk majd.

Természetesen a konkurens Advanced Micro Devices (AMD) háza táján is javában folynak az új generációs mobilprocesszorokkal kapcsolatos fejlesztések. Köztudott, hogy a Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó az x86-64 architektúrának nemcsak az asztali számítógépek, hanem a notebookok piacára pozícionált processzorai esetében is fontos szerepet szán. A 0,13 mikronos csíkszélességű Clawhammer magra épülő vadonatúj mobilprocesszorok a gyártó ígéretei szerint valamikor az idei év második felében fognak forgalomba kerülni, azonban egyes források tudni vélik, hogy ezen chipek sosem fognak napvilágot látni, vagyis elképzelhető, hogy az AMD a korábbi terveivel ellentétben a 0,09 mikronos gyártási technológiák bevezetése előtt nem kívánja megkezdeni új generációs mobilchipjeinek a forgalmazását. Ezen források szerint az AMD első x86-64 architektúrájú mobilprocesszorai csak 2004 első negyedévének legvégén fognak bemutatkozni, akkor viszont már 0,09 mikronos csíkszélességgel. Ezen mobil AMD chipek egyébként az asztali Athlon 64 processzorokhoz hasonlóan 1 MB-os másodszintű gyorsítótárral fognak rendelkezni.

Kulcsszavak: Intel processzor notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50