Nokia: bejelentések a cannes-i 3GSM-en

Kovács Attila, 2003. február 20. 08:13
Az "Openness - the road to success" mottóval Cannes-ban jelenleg folyó 3GSM nemzetközi konferencia és kiállítás alkalmával bejelentett Nokia-megoldásokkal foglalkozott a február 18-án Budapesten megtartott Nokia-sajtótájékoztató.
Ezek egyike a Nokia Intelligent Edge (NIE), amely az IP-vel kibővített mobilhálózatok nyereségessé tételét szolgáló, a már létező csomagkapcsolt hálózatok továbbfejlesztéseként kialakított új "szolgáltatásészlelő" funkció. Előnye, hogy ennek révén a szolgáltató a szolgáltatás valós értékét képesek kiszámlázni. Két alapvető NIE-t mutattak be Cannes-ban: az év első fél évében kereskedelmi forgalomban is elérhető Intelligent Content Delivery (ICD) megoldás, amely az online prepaid fizetési módot, valamint a differenciált díjazást támogatja; az év második félévében piacra kerülő IP Multimedis Core megoldás pedig az interaktív játékokat, IP-kapcsolatot és az egyetlen gombbal előre meghatározott telefonszámokon található mobilkészülékekkel kapcsolatot létesítő "push-to-talk over GPRS" szabványt támogatja.

A Nokia 6650-es készülék múlt őszi bemutatkozása óta a cég WCDMA 3G technológiája olyan új, fejlett szoftverfrissítésekkel és termékekkel gazdagodott, amelyek költséghatékony módon ösztönzik a 3G szolgáltatások elterjedését. Idén az első fél évben a Nokia mind a négy frekvenciasávon (800/900/1800/1900 MHz) 15 kereskedelmi hálózaton keresztül teszteli a GSM/GPRS/EDGE 3G rendszer működését. A cég várakozásai szerint 2003 közepére beindul néhány kereskedelmi EDGE 3G mobil szolgáltatás.

A világ száz WCDMA licenctulajdonosából kilencven építi saját WCDMA hálózatát, és ebben a munkában a Nokiának 30% fölötti részesedése van.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50