Információs társadalom: A monopóliumok védelme a vesztes út

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2003. február 25. 12:52
A monopóliumok védelme a vesztes út - mondta Mr. Erkki Liikanen az EU vállalkozások és információs társadalom ügyeiért felelős biztosa, hétfőn magyar kutatókkal, diákokkal, civil szervezetek és kisvállalkozások képviselőivel folytatott informális találkozón.
Az eszmecserét, melyet az BME-UNESCO Információs Társadalom- és Trendkutató Központ (ITTK) és az IHM szervezett, Detrekői Ákos a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora nyitotta meg. A kötetlen légkörben zajló, prezentációkat és formalitásokat mellőző beszélgetésen egy könnyed kérdez-felelek alakult ki a résztvevők között.

A kérdésekre válaszul Mr. Liikanen elmondta, hogy a kormányzat számára a fő feladat a háttér biztosítása mind jogi, mind infrastrukturális, mind szellemi oldalról az információs társadalom fejlődéséhez, és az ICT elterjesztéséhez. Ennek részeként biztosítania kell a felhasználók számára a szabad választást, a megfizethető árakat, a tudás megszerzésének lehetőségét, nem csak anyagi eszközökkel, de szabályozás segítségével is.

Példának hozta fel Belgiumot, amely a szabályozásváltozás jótékony hatására az élre ugrott a szélessávú hozzáférések terén, köszönhetően a kiélezett ADSL - Kábel TV versenynek. De azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy nem feltétel egy fejlett információs társadalomhoz, hogy mindenkinek magának legyen szélessávú kapcsolata a lakásában, ez egy jól működő "munkamegosztást" feltételez a közösségi (teleházak, iskolák) és az egyéni hozzáférések közt. Az állam feladata, hogy ehhez az alapot biztosítsa, mint például Svédországban, ahol a gerinchálózat közpénzből, míg a last-mile (az egyedi felhasználó rácsatlakoztatása) az üzleti élet befektetéseiből jött létre.

A softwarekkel kapcsolatban elmondta, hogy bár kétségtelen tény a Microsoft térhódítása a dobozos termékek közt, de a szolgáltatói és beágyazott softwarek terén az Eu-nak nem kell szégyenkeznie. A csatlakozó országok kapcsán megjegyezte, hogy nagy lehetőségek előtt állnak, köszönhetően a magas szintű tudásnak és innovációs kedvnek, de hiányát érzi a önálló vállalkozások indításához szükséges "bátorságnak" és hiányzik az innovációk adoptálásának megfelelő folyamata is.

A szellemi és szabadalmi jogokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, hogy szerinte nem bűn egy nyitva hagyott házban szétnézni, és a tulajdonosoknak szólni, hogy nyitva hagyták az ajtót, ablakot. Viszont a betörés természetesen üldözendő cselekedet. A szabadalmakkal kapcsolatban elmondta, hogy bár a találmányokat védeni kell, de ezen szabadalmak nem szabad, hogy hátráltassák a további innovációkat.

A mindenkit foglalkoztató futó és elkövetkező EU pályázatokról pedig elmondta, hogy a fő cél az értéknövelő projektek támogatása, a technológiai kutatóhelyek és ipar együttműködősének segítése, olyan kutatásokban, amelyek eredménye aztán önálló üzleti vállalkozásként is életképes, de kifejlesztésük, elindításuk költségeit az üzleti élet nem tudja, vagy nem meri felvállalni. A beszélgetés után Mr. Liikanen rövid beszédet mondott a Neumann év megnyitóján, majd Polgár Judittal közösen elindították az ünnepi évhez tartozó internetes sakkbajnokságot.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55