Az informatikai bizottság elnöke szerint botrányos a Sulinet-ügy

Szalay Dániel, 2003. február 25. 19:59
Rogán Antal, a Parlament Informatikai és Távközlési Bizottságának elnöke szerint Magyar Bálint oktatási miniszter megsértette a közbeszerzési törvényt. A fideszes politikus a közpénzügyi államtitkárhoz fordul, mert szerinte nem stimmel a kiírt közbeszerzési eljárás lebonyolítása. Az Oktatási Minisztérium részletes cáfolata a Prím Online-on már olvasható.
A Közbeszerzési Döntőbizottság felfüggesztette a pályázat lebonyolítását. "Felfüggesztette, mivel az Oktatási Minisztérium a közbeszerzési törvényt megsértve, nem biztosította az ajánlattevők esélyegyenlőségét és mindenáron a jelenlegi szolgáltató Elender, MatávCom, ANSWARE konzorciumot kívánta győztesnek kihozni" - szögezte le Rogán Antal keddi, az Oktatási Minisztérium előtt tartott sajtótájékoztatójában.

Az informatikai bizottság elnökének állítása szerint a jelenlegi pályázatot az Oktatási Minisztérium 2002. júniusában is kiírhatta volna, és akkor lett volna fél éve a versenytársaknak a szolgáltatásra való felkészülésre. "Ám a kiírás csak január 15-én történt meg, az eredményhirdetés pedig február 22-én. Így a győztesnek március 1-ig csupán egy hete van arra, hogy 2300 végponton elindítsa a szolgáltatást. Ezt pedig csak a jelenlegi szolgáltató képes teljesíteni" - jelentette ki a honatya.

"Miért szereti Magyar a Matávot?" - tette föl a kérdést Rogán, aki úgy fogalmazott, hogy az Elender, MatávCom, ANSWARE konzorciumot 1997-ben Magyar Bálint akkori MKM miniszter 6 évre bízta meg a Sulinet Internet szolgáltatásával. "Az állam a piacinál drágább díjak kifizetése mellett az elmúlt hat évben finanszírozta a Matáv-hálózat kiépítését. Most ismét őket akarják kihozni győztesnek."

"Választ várunk arra, hogy miért nem kedveli a versenyt Magyar Bálint és miért olyan kedves szívének a Matáv? Mit kíván tenni a minisztérium a hatályos törvények betartása mellett annak érdekében, hogy március 1-jén ne sötétüljön el 2300 iskolában több tízezer számítógép?"

(Ahogy azt a Prím Online az Oktatási Minisztérium közleménye alapján közzétette, a szaktárca mindent megtesz azért, hogy az említett elsötétedés ne következzen be.)

Rogán kezdeményezi, hogy az Informatikai és Távközlési Bizottság Ellenőrző albizottsága hallgassa meg az oktatási tárca vezetőjét, és a közpénzügyi államtitkár, Keller László segítségét is kéri. A fideszes képviselő azt is állította, hogy a felhívásban nem szereplő információkról is értesültek az 1997 óta szolgáltató konzorcium tagjai.

Az oktatási tárca álláspontja szerint az eljárás törvényes volt, a szolgáltatók egyenlő eséllyel indulhattak a pályázaton. A most kötendő szerződés átmeneti időszakra, vagyis tíz hónapra szólna. Annak érdekében, hogy minden szolgáltató cégnek legyen elég ideje a felkészülésre, a több évre szóló szerződésre áprilisban írja ki a közbeszerzési pályázatot az Oktatási Minisztérium. Az OM részletes közleménye kapcsolódó cikkeink között olvasható.

Kulcsszavak: politika Elender Sulinet

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59