Matáv cáfolat a macedón pénzszerzési vádakra

MTI Sajtóadatbank, 2003. február 26. 07:55
A Matáv a leghatározottabban visszautasítja azt a macedón sajtóban megjelent vádaskodást, miszerint a társaság úgy szerzi vissza a MakTel megvásárlására fordított összeget, hogy nagy összegű tanácsadói díjakat fizettet ki a macedón vállalattal.
Az Index forrásai szerint a macedón A1 televízió a múlt héten közölt egy riportot arról, hogy Skopjéban Matáv-tőkével létrehozták Tele Macedonia társaságot, amelynek segítségével a magyar cég jelentős összegeket vesz ki a MakTelből, illetve mobilszolgáltató leányvállalatából, a Mobimakból. A módszer lényege, hogy a Tele Macedónia tanácsadás címén számlákat állít ki a macedón társaságoknak, amelyek ellenértékét végső soron a Matáv kapja meg.

A macedón tévécsatorna szerint a MakTel, illetve a Mobimak öt igazgatója három hónap leforgása alatt tanácsadói díjként csaknem 700 ezer német márkát vett ki a MakTelből a szintén őáltaluk irányított Tele Macedonián keresztül. Az Index szerint az A1 televízió olyan dokumentumokhoz jutott hozzá, amelyek a MakTelnél 4,3 millió euró értékű külső szolgáltatások kifizetését támasztják alá, s a tévécsatorna egy olyan számlával is rendelkezik, amellyel a Tele Macedonia 1,1 millió dollárt fizetett a Matávnak, ugyancsak külső konzultációs szolgáltatások után.

Nagy Gábor, a Matáv üzletfejlesztési és akvizíciós ágazatának igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a televízióban közölteknek nincs semmi alapja, s az ott megjelentek hangulatkeltő módon közelítik meg a tanácsadói munkát, mivel ez a tevékenység a Matáv és a Macedón kormány között megkötött szerződés szerint történik. Hozzátette: a Matáv az európai standardoknak megfelelően járt és jár el a tanácsadást illetően, amelynek a díja nemzetközi összehasonlításban átlag alatti. Nagy Gábor a pontos összeget nem árulta le, mivel az üzleti titkok.

Az igazgató közölte: mivel a MakTel nem rendelkezett azzal a tudással, amelyre szüksége volt ahhoz, hogy a piaci kihívásoknak rövid idő alatt megfeleljen, a vevő, illetve az eladó, azaz a macedón állam megegyeztek abban, miszerint a "hatékony vállalatirányításhoz szükséges ismeretek átadása érdekében a leendő vevő megalapítja a MakTel számára tanácsadói szolgáltatásokat nyújtó Tele Macedoniát és ezen keresztül biztosítja a tanácsadók működését és az iparági legjobb gyakorlat" átültetését.

Nagy Gábor aláhúzta: a MakTel privatizációjának során a vállalat többségi részét értékesítő Macedón állam elvárása volt, hogy a befektetés segítse elő a szolgáltatások elterjedtségének és színvonalának növelését, az eredmények maximalizálását, s a MakTel felkészülését a nyílt piaci körülmények között való működésre.

Az igazgató leszögezte: a know-how átadása nélkül a MakTel nem tudott volna olyan jó eredményeket felmutatni, mint például az elmúlt évben, s a befektetett, illetve a fejlesztésre fordított összeghez képest csak töredéknyi a tanácsadói díj. Kifejtette: a MakTel eredményességének növekedésében nemcsak a többségi, hanem a kisebbségi, macedón tulajdonos is érdekelt, s az átadott tudásból az egész macedón gazdaság profitálhat.

A MakTel bevétele az elmúlt évben 67,5 milliárd forintot tett ki, ami 12,5 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál. A társaság kamat és tőketörlesztés, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 7 százalékkal nőtt, s elérte a 36,8 milliárd forintot. A működési eredmény 17 százalékkal, 24,7 milliárd forintra nőtt egy év alatt.

A Matáv Rt. vezette konzorcium három évvel ezelőtt nyerte el 343,3 millió eurós vételárral Macedónia nemzeti távközlési társasága, a Makedonski Telekommunikacii (MakTel) 51 százalékának megszerzésére kiírt tendert. A győztes konzorcium a MakTel üzleti terve szerint közel 160 millió eurót fektetett be az első két évben, s ennek során bekapcsolta a világhálóba a macedón lakosságot, kiépítette a mobil beszédcélú, adatátviteli és internetszolgáltatások széles körét, s korszerűsítette az ügyfélszolgálati tevékenységet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50