Philips: kijelzőbe integrált kamera

Tóth Kristóf, 2003. március 4. 07:59
A Royal Philips Electronics a napokban egy olyan, mobiltelefonokba szánt LCD kijelzőt jelentett be, amely integrált digitális kamerát is tartalmaz.
A Philips szerint az új, digitális kamerával kombinált színes LCD kijelző lehetővé teszi, hogy a mobiltelefonok gyártói egyszerűen és gyorsan fejlesszenek ki olcsó, az átlagfelhasználót célzó, ugyanakkor igen fejlett mobiltelefon-készülékeket.

Az új modul egy passzív-mátrix, super-twisted-nematic technológiával készülő színes kijelzőt, egy CMOS technológiájú képérzékelő chipet, valamint egy kiegészítő chipet tartalmaz. Ezen utóbbi chip a kijelző és a kamera vezérléséért felelős, miközben a rögzített képek JPEG tömörítését is elvégzi.

"Az új modul az olcsóbb kameratelefonokhoz készül" - mondta Wout Verhagen, a Philips mobilkijelzőkkel foglalkozó részlegének fejlesztési igazgatója. "Korábban külön interfészre volt szükség a digitális képérzékelőhöz, illetve a kijelzőhöz. Ez az új modul egyetlen interfészt alkalmaz, amely az optimális integráció mellett jelentős növekedést eredményez a teljesítményben, a korábbiaknál nagyobb képrögzítési sebességet is lehetővé téve" - tette hozzá Verhagen.

Verhagen szerint a külön kamerát, illetve kijelzőt alkalmazó mobiltelefonok 10-12 fps (kép/s) képrögzítési sebességet tudnak elérni, miközben a Philips új megoldása 15-30 fps sebességre képes. Ez elsősorban annak a kiegészítő chipnek köszönhető, amely tehermentesíti a mobiltelefon központi chipjét, és gördülékenyebbé teszi az adatok áramlását.

Nem véletlen, hogy a Philips komoly figyelmet szentel a kameramobilok piacának. Az ilyen készülékek piaca az idei évben várhatóan ugyanis a négyszeresére nő. A Strategy Analytics piackutató cég például a tavalyi 32,2 millió után az idei évben már mintegy 146,9 millió ilyen készülék értékesítésére számít. "Egyre több mobilba építenek kamerát a gyártók" - mondta Chris Ambrosio, a Strategy Analytics elemzője. Jelenleg többek között a Nokia, Panasonic, Sharp, és Toshiba cégek gyártanak ilyen készülékeket.

A Philips új modulja egy 1,7 colos színes kijelzőt, valamint egy 640x480-as, illetve 320x240-es felbontású felvételek készítésére alkalmas digitális kamerát tartalmaz. A társaság a modult a későbbiekben olyan, nagy felbontású kijelzővel is ki kívánja egészíteni, amely a csúcskategóriás mobilokban is megállja majd a helyét.

Az új modul mintadarabjai májustól lesznek elérhetőek, a tömegtermelés pedig az év második felében kezdődik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50