Megjelent a Kutatási Jelentés legújabb száma

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2003. március 9. 21:07
Megjelent a BME-UNESCO Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Kutatási Jelentésének legújabb, februári száma.
A tartalomból:

Internethasználat a pénzügyi szektorban (GKI Gazdaságkutató Rt.)

A cikk a GKI, a Westel és a Sun Microsystems Magyarország negyedéves internetgazdaság-kutatásának hitelintézetekre, biztosítókra, értékpapírcégekre és takarékszövetkezetekre vonatkozó, legutóbbi eredményeit ismerteti.

Vezetékes telefonliberalizáció: érezhető hatások nélkül (BellResearch)

2002 végén a fővárosban a háztartások mindössze 1 %-a vett igénybe alternatív telefonszolgáltatót. A BellResearch elemzői szerint a csekélylakossági érdeklődés hátterében a túl kicsi árkedvezmény mellett a tájékoztatás hiányosságai és a mobilkommunikáció szerepének erosödése húzódnak meg.

Internethasználat az iskolákban és az önkormányzatoknál mint iskolafenntartóknál (Magyar Gallup Intézet)

A kutatóintézet 2002-es felmérése tükrében az önkormányzatok kétharmada rendelkezik internet-hozzáféréssel, honlappal viszont csak mindössze 30 százalékuk. Az iskolák közel 85 százaléka be van már kötve a világhálóra, otthon (az igazgatók becslései szerint) a tanárok közel negyede internetezik, munkájához pedig 28 százalékuk használja a netet.

Valóságshow a magyar televízióban (NRC Piackutató Kft. - a Netsurvey Kft.)

A 2002 novemberében végzett online kutatás a különböző televíziós csatornákon futó valóságshow-k megítélését vizsgálta, illetve arra kereste a választ, hogy milyen hatást gyakorolnak ezek a musorok a hazai internetezési szokásokra. A kapott adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus alapján reprezentatívak a magyarországi internetezőkre.

Internethasználat és online ügyintézéssel kapcsolatos attitűd a vállalati és a civil szektorban (BME-UNESCO Információs Társadalom- és Trendkutató Központ)

A Kormányzati Portál újabb célcsoportok felé is nyitni szeretne: ez a szándék tette indokolttá azt a kutatást, melynek keretében górcső alá került többek között az üzleti és a civil szféra. A tanulmány az adatok ismertetésén túl javaslatokat fogalmaz meg az elektronikus kormányzati szolgáltatások bővítésével kapcsolatosan.

Külföldi kormányportálok elemzése - információk és szolgáltatások az üzleti szektor, a civil szféra, a határon túli honfitársak és a külföldiek számára (BME-UNESCO Információs Társadalom- és Trendkutató Központ)

A kutatók húsz ország kormányzatának internetes megjelenését vizsgálták - szintén a Kormányzati Portál célcsoport-bővítési szándékának keretében - azzal a céllal, hogy a portálokon megtalálják és ajánlásaikba beépítsék a célcsoportokra vonatkozóan a legjobb ötleteket és megoldásokat.

Internetes tanulásmenedzsment rendszerek a felsőoktatásban (Szolnoki Főiskola, Informatika Tanszék)

A cikk az internetes tanulásmenedzsment rendszerek minőségértékelési szempontjait vázolja fel, és a szempontok alapján két, a gyakorlatban alkalmazott keretrendszert vizsgál.

Személyes adatok védelme az elektronikus környezetben (Információs Társadalom- és Trendkutató Központ)

A tanulmány áttekinti a személyes adatok védelmének hatályos magyar szabályozását abból a szempontból, hogy az internethasználat elterjedése milyen új kihívásokkal szembesíti a jogalkotókat és a felhasználókat.

Kulcsszavak: ITTK BME-ITTK

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50