ICON - tavaly 20 százalékos bevételnövekedés

MTI Sajtóadatbank, 2003. március 19. 10:55
Az ICON Számítástechnikai Rt. az elmúlt évben 4,7 milliárd forint árbevételt ért el, szemben az egy évvel korábbi 3,9 milliárd forinttal - közölte Tóth István, a társaság ügyvezető igazgatója.
A ICON az idén a tavalyihoz hasonló növekedést tervez, ám mivel a három közül az egyik, a szoftverfejlesztéshez kapcsolódó, 2002-ben 670 millió forint forgalmat elérő üzletágát a tulajdonos KFKI-csoport idén januártól más társaságba helyezte át, a társaság árbevétele valószínűleg nem változik. Az ICON másik két, az IT-infrastruktúra fejlesztéshez és az informatikai biztonsághoz kapcsolódó üzletága tavaly 3,6 milliárd forint, illetve 440 millió forint bevételre tett szert.

A 138 fős vállalat az elmúlt évben 50 millió forint adózás előtti eredményre tett szert, ami harmada az egy évvel korábbi összegnek. A csökkenést az ügyvezető igazgató a piaci viszonyok változásával magyarázta, ezen belül azzal, hogy az elmúlt időszakban jelentősen mérséklődött az informatikai tevékenységek nyereségtartalma.

Tóth István ugyanakkor elmondta, hogy az idén már növelik eredményességüket, s 2003-at várhatóan 70 millió forint adózás előtti nyereséggel zárják. Hozzátette: a harmadik üzletáguk kiszervezését racionális döntésnek tartják, ám ez befolyásolja az idei nyereségüket is. Közölte: az átszervezés miatt létszámuk 90 főre csökkent.

Az ügyvezető igazgató az ICON fejlődésével kapcsolatban kifejtette: a társaság az elmúlt három évben mindig szerepelt az 50 leggyorsabban fejlődő kelet-európai céget felsoroló listán, s 1999 óta átlagosan évi 62 százalékos növekedést produkált.

Közölte: míg az elmúlt évben a magyarországi IT-infrastruktúra piac stagnált, addig az ICON 2,4 milliárd forintról 3,6 milliárd forintra növelte az innen származó bevételeit. Hasonló helyzet alakult ki a másik szegmensben is: míg a biztonsági piac 2002-ben 20-25 százalékkal nőtt, addig az ICON 42 százalékkal bővítette az e területről befolyó bevételeit.

Tóth István elmondta, középtávú céljuk az, hogy az ICON továbbra is a piaci átlag fölött, az idén legalább 30 százalékkal növelje forgalmát. Ezen belül a társaság az IT-infrastruktúra területén a piacon várható stagnálással szemben 20 százalékos, míg a biztonsági szegmens piaci 25 százalékos bővülésnél 15 százalékponttal nagyobb növekedést tervez.

Az ügyvezető igazgató szerint a növekedési tervek teljesítésében segíti őket az a belső átszervezés is, amely révén munkatársaik már nem technológiai, hanem iparági alapon közelítik meg a piacot, illetve amelyek növelik az ICON eredményközpontúságát.

Az ICON ezen túlmenően új fejlesztésekkel is meg kíván jelenni a közeljövőben a piacon: terveik között szerepel például az intelligens kártya alapú biztonsági megoldások kifejlesztése, a távfelügyeleti menedzsment megoldások és a biztonsági rendszerek felügyeletének bevezetése, valamint az infrastruktúra üzemeltetési tanácsadás kibővítése.

Kulcsszavak: +céginfo Icon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50