Hálózati adatátviteli sebességrekord-döntés

Tóth Kristóf, 2003. március 19. 12:31
Kutatóknak a napokban sikerült megdönteniük a korábbi hálózati adatátviteli sebességrekordokat, mind WAN környezetben, mind szorosan összekapcsolt helyi számítógépes rendszerek esetében.
A közös cél elérése érdekében társultak egymással a Kaliforniai Technológiai Intézet, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a Stanfordi Részecskegyorsító Központ, valamint a Los Alamosi Nemzeti Laboratórium kutatói, akiknek végül minden korábbinál nagyobb adatátviteli sebességet sikerült regisztrálniuk az öreg kontinens, Európa, valamint az Egyesült Államok között.

A kutatók elmondták, hogy a különleges kísérlethez az Intel legújabb 10 Gigabit Ethernet hálózati kártyáit használták fel. Ezen kártyák segítségével a szakemberek nem kevesebb mint egy 1 TB adatot juttattak el a kaliforniai Sunnyvale-ből Genfbe, még pedig kevesebb mint egy óra leforgása alatt. Harvey Newman, a Kaliforniai Technológiai Intézet professzora elmondta, hogy az 1 TB adatot stabil 2,38 Gb/s-os adatátviteli sebesség mellett juttatták el az Egyesült Államokból Európába, ami azt jelenti, hogy a korábbi rekordsebességet közel két és félszeresére növelték. Ezen óriási adatátviteli sebesség szemléltetéséül Newmann azt a példát hozta fel, hogy ezen sebesség mellett kevesebb mint egy óra szükségeltetik 200 darab DVD film egyik pontból a másikra történő átmásolásához, illetve, hogy egy komplett DVD film hálózaton keresztül történő átmásolása mindössze 18 másodpercig tart. A kutatók hozzátették, hogy a rekorddöntésnek az Internet2 konzorciummal történő hitelesítése még hátra van. Mint ismeretes, az Internet2 egy olyan, a hálózati technológiák továbbfejlesztésére szakosodott konzorcium, mely 202 nemzetközi egyetemet tömörít magába.

A kísérletben résztvevő szakemberek hangsúlyozták, hogy a mostani rekorddöntés ékes bizonyítéka annak, hogy a jelenleg széles körben használatos Ethernet technológiákban még milyen sok potenciál rejlik. A kutatók ezzel arra kívántak célozni, hogy a jelenlegi Ethernet infrastruktúrák a legtöbb esetben tökéletesen megfelelnek a legmagasabb szintű elvárásoknak is, és nincs szükség olyan költséges és különböző infrastruktúra módosításokkal járó technológiák bevezetésére, mint amilyen például az Infiband. A kutatóknak egyébként kísérleti LAN hálózatokban, Ethernet alapokon nem kevesebb mint 4,02 Gb/s-os adatátviteli sebességet is sikerült elérniük.

Kulcsszavak: hálózat adatátvitel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50