Információs társadalom: komoly lemaradást kell pótolni a csatlakozás után

MTI Sajtóadatbank, 2003. április 10. 08:20
Ha a Magyar Posta úgy dönt, hogy megszünteti a kistelepüléseken lévő hivatalokat, az üresen maradó épületeket az informatikai tárca szívesen hasznosítaná teleházhálózat bővítésére, újabb internetes kapcsolódási pontok létrehozására.
Ezt Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára jelentette ki szerdán Szombathelyen egy szakmai fórumon. Hozzátette: várhatóan az év végére nem lesz Magyarországon olyan iskola, amely ne rendelkezne szélessávú internetes hozzáféréssel.

Csepeli György előadásában kitért arra: Magyarországnak az információ technológia fejlesztése területén komoly lemaradást kell pótolnia az uniós csatlakozás után.

Az elmúlt évek gyors fejlődésének köszönhetően viszonylag jól el vagyunk látva mobiltelefonokkal, de a vezetékes telefonról ugyanez már nem mondható el - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a tárca továbbra is preferálja az áttérést a már elavultnak számító, úgynevezett betárcsázós rendszerekről a szélessávú Internet-hozzáférés kialakítására, amelyben komoly szerepe lehet kábeltelevíziós hálózatnak.

Az államtitkár úgy vélte: információ technológia fejlettségében is megfigyelhető az ország két részre szakadása, miközben a nyugat-dunántúli régió és a főváros viszonylag jól ellátott, az ország keleti régiói ezen a területen is elmaradottabbak.

A fórumon elhangzott: Szombathely számára sokrétű fejlődést jelenthet az információ technológia alkalmazása, hasznos lehet például a határokon is átnyúló regionális kapcsolatok fejlesztésében.

Az állampolgárok akkor érezhetik közvetlenül az információs társadalom előnyeit, ha mindennapi ügyeiket könnyebben, akár elektronikus úton is elintézhetik az a közhivatalokban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50