Biztató adatokat tett közzé a France Télécom

MTI Sajtóadatbank, 2003. április 30. 06:00
Az elsõ negyedévben 7,3 százalékkal emelkedett a France Télécom értékesítési árbevétele. A francia állami távközlési óriásvállalat költségcsökkentési programjának sikerét hangoztatva megerõsítette korábban kiadott éves eredmény-elõrejelzését is.

Az adóssághalmazát tekintve a világranglista vezetõ cégei közé tartozó France Télécom az elmúlt évben éppen hogy elkerülte a csõdöt, és jelenleg is a nyereségesség helyreállítását célzó átfogó szerkezet átalakítási program kellõs közepén tart.

Az értékesítési árbevétel 11,376 milliárd euró volt az elsõ negyedévben, szemben az elõzõ évi 10,604 milliárd eurós bázissal. Tervei szerint árbevételének éves növekedési üteme 3-5 százalék lesz az idén.

A France Télécom által az EBITDA és a tõkekiadások különbözeteként megjelölt szabad forgóeszköz-állomány 3,1 milliárd euróra emelkedett az elõzõ év elsõ negyedének 1,9 milliárdjáról.

A "TOP" költségcsökkentési program a vártnál jobb rövid távú eredményeket hozott a konszern számára. Ennek tükrében tarthatónak látja a 15 milliárdos szabad forgóeszköz-állomány kitermelésének 2005-re elõirányzott tervét. - A TOP programnak köszönhetõen a France Télécom képes lesz szert tenni a legnagyobb európai távközlési szolgáltató rangjának kivívásához szükséges pénzügyi és mûködési rugalmasságra - írja a beszámoló.

A France Télécom negyedéves elõrejelzésére csak elvétve adtak ki elõrejelzéseket külsõ elemzõk, mivel a konszern az ilyen publikációkat a legfrissebb tõkeemelését követõ negyven napra betiltotta. Egy önmagát megnevezni nem kívánó szakértõ az értékesítési árbevételt kissé alacsonyabbnak tartja az általa vártnál, de mindenképpen biztatónak ítéli a konszern átszervezési programjának eredményeit.

A programot az elmúlt év decemberében a France Télécom új igazgatója, Thierry Breton indította útjára. Ennek keretében átütemezett az idén és a jövõ évben esedékes 15 milliárd eurónyi adósságot, 15 milliárd eurós tõkeemelést hajtott végre és eladott egyes, a fõ tevékenységi körhöz szorosan nem kapcsolódó érdekeltségeket. A költségcsökkentési program keretében Breton a nettó adósság állomány és az EBITDA arányát az idén három, 2005 végére pedig másfél alá kívánja csökkenteni. A programoknak köszönhetõen a Standard and Poor's befektetési tanácsadó és hitelminõsítõ a France Télécom adósságát egy fokkal a bóvlikötvény kategória fölé emelte.

A csoporthoz tartozó Orange mobilszolgáltató vállalat 4,26 milliárd euró bevételt ért el az elsõ negyedévben, és 4,18 milliárd euróval járult hozzá az anyavállalat, a France Télécom mérlegéhez. Az Orange elõfizetõi bázisa 557 ezerrel 44,9 millióra emelkedett. Az egy elõfizetõre esõ díjbevétel Franciaországban 375 euróra csökkent, Nagy-Britanniában pedig 7,3 százalékkal 263 euróra emelkedett.

A nagy sebességû hálózati kommunikációs szolgáltató, az Equant 7,5 millió eurós bevételt ért el a beszámolási idõszakban, és 600 millió euróval járult hozzá az anyavállalat mérlegéhez. A Wanadoo internetszolgáltató vállalat 567 millió eurós forgalmából 532 millió javította a France Télécom mérlegének bevételi oldalát.

A France Télécom részvénye a jó adatok ellenére is 2,45 százalékkal, 21,90 euróra esett a délelõtti órákban. A papír az idén már 54 százalékkal erõsödött, 42 százalékkal múlva felül a távközlési szektor tõzsdei alindexét.

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Airpods-tisztítókészlet és új Sandberg headset

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 09:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50