Az egyszerű kidolgozás a digitális kamerák sikerének alapja

Tóth Kristóf, 2003. május 10. 13:54
Az IDC piackutató cég jelentése szerint a digitális fényképfelvételek kinyomtatását végző szaküzletek, illetve utcai bódék elterjedése lehet a digitális fényképezők gyors elterjedésének kulcsa.


"A digitális kamerák ezidáig nem váltak tömegcikké, mert a legtöbb felhasználó továbbra is a hagyományos filmet használja. A digitális fényképek kidolgozását is vállaló fotószaküzletek, illetve utcai kidolgozóbódék elterjedése azonban megkönnyíti a felhasználók dolgát, ami jelentős vonzerő lehet a vásárlásra" - közölte Chris Chute, az International Data Corp. (IDC) piackutató cég egyik elemzője, aki a társaság most kiadott jelentését is készítette.


A piackutató cég jelentése kihangsúlyozza azt a felhasználói igényt, hogy a gyártók ne csak digitális fényképezőgépeket gyártsanak, hanem megfelelő megoldást is kínáljanak azon felhasználók számára, akik otthon nem tudják, vagy nem akarják kinyomtatni a rögzített fotókat.


Az elmúlt évben az analóg filmról kidolgozott papírképek száma jelentősen meghaladta a digitális fényképezővel készített, majd kinyomtatott fotók számát az Egyesült Államokban. Az IDC szerint ez az arány várhatóan 2006-ban fog megfordulni.


Amíg tavaly a papírképek 80 százaléka készült hagyományos filmről, 2006-ra ez az arány csak 65 százalékra csökken. Ez az otthon kinyomtatott fotókkal együtt azt fogja jelenteni, hogy több papírkép készül digitális felvételről, mint filmről.


A digitális fotók üzleti jellegű kidolgozására az Eastman Kodak, a Fuji Film, és Sony cégek egyaránt kínálnak, illetve fejlesztenek megoldásokat.


Chute szerint ezen kényelmi szolgáltatás általános bevezetését követően még tovább növekedhet a digitális kamerák piaca. Az idei évben a tavalyi 27,9 millióval szemben mintegy 33 millió készülék eladását várja az IDC, a legnépszerűbb készülékek pedig várhatóan a 3 megapixeles kategóriából kerülnek ki.


2001-ben, illetve 2002-ben a 2 megapixeles kamerák voltak a legnépszerűbbek, de az árak csökkenésével gyorsan teret nyertek a nagyobb felbontású, 3 - 4 megapixeles modellek.

Kulcsszavak: kamera multimédia

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

Minden eddiginél több programmal várta az ELTE IK a Lányok Napjára ellátogató középiskolásokat

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 17:21

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50