Magyar tiltakozás a szoftver-szabadalmak ellen

MTI Sajtóadatbank, 2003. május 13. 10:04
[smallimage 1 left]A szoftver-szabadalmak európai bevezetése ellen tiltakozott Brüsszelben egy európai parlamenti képviselői meghallgatáson, illetve konferencián több magyarországi informatikai szervezet.
Magosányi Árpád, a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: az Európai Unióban(EU) már kidolgozták azt a direktíva-tervezetet, amelyik az Amerikai Egyesült Államokhoz hasonlóan ezen a kontinensen is bevezetné a szoftver-szabadalmi jogot. Hozzátette: több európai szervezethez hasonlóan a magyarországiak is azért tiltakoznak ez ellen, mert a lépés gazdaságilag tönkretenné a szoftver-fejlesztéssel foglalkozó kis- és közepes vállalkozásokat, és gátat vetne a szoftverek fejlesztésének.

Magosányi Árpád elmondta, hogy egy bonyolultabb egyedi szoftver akár 10-15 olyan ötletet, ha úgy tetszik szabadalmat is felhasznál, amely nem az adott program írója talált ki, ugyanakkor sokszor nagyon egyszerű és általánosan elterjedt megoldásról van szó.

Az eseményen elhangzott: jól lehet az Európai Unióban ma még nem lehet a szoftver-szabadalmi jogokat érvényesíteni, cégek és egyének már 30-40 ezer szabadalmat jegyeztettek be a különböző hivatalokba. Mivel azonban egyes szabadalom bejegyeztetése Európában mintegy 8 millió forintba került a magyar kisvállalkozásoknak nincs esélyük ilyen jogok megszerzésére - hangzott el.

A sajtótájékoztatón Fischer Zsolt, a Publishing Factory Kft. képviselője elmondta: ha a bejegyzett szabadalmakat később lehet érvényesíteni, akkor a szoftverfejlesztés területén megszűnik az innováció, ezáltal sérül a versenyszellem is.

Az eseményen felhívták a figyelmet arra, hogy a szerzői és szomszédos jogok nem azonosak a szabadalmi jogokkal. Míg az előbbiek megsértését például a rendőrségnek hivatalból üldöznie kell, addig a szabadalmi jog érvényesítése a tulajdonos lehetősége.

Fischer Zsolt elmondta azt is, ha szoftver-szabadalmi jogot Európában elismerik, akkor gyakorlatilag bármilyen számítógépen implementált megoldást lehet szabadalmaztatni. Közölte: a szabadalmi jogot a multinacionális cégek általában akkor érvényesítik a kis cégekkel szemben, ha azok már akkorára nőnek, hogy sértik piaci érdekeiket.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szoftver íróját a szerzői és szomszédos jogok kellőképpen megvédik a lopástól, tevékenységének fejlődését nem kell korlátozni szabadalmi joggal. A brüsszeli meghallgatáson a linux-felhasználók mellett részt vettek a Magyar Tartalomipari Szövetség, az FSF.hu Alapítvány a szabad szoftverek magyarországi népszerűsítéséért és honosításáért, a FSN.hu Összefogás a szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány és a magyar BSD Egyesület képviselői. A brüsszeli meghallgatást az Európai Parlament liberális és zöld képviselői kezdeményezték, s az eseményen amerikai szervezetek is részt vettek.

A magyar résztvevők nevében Magosányi Árpád elmondta, hogy magyarországi szervezetekhez és pártokhoz is fordulnak annak érdekében, hogy a tudásalapú társadalom kiépítését, valamint a kis- és középvállalkozók létét ne veszélyeztethessék szabadalmi joggal. Hozzátette: az idő kevés, mivel az Európai Parlament jogi bizottsága május 22-én, a plenáris ülés pedig június 18-án szavaz a szabadalmi jog bevezetéséről. Magosányi Árpád elmondta: az Európai Parlamenthez eddig 140 ezer aláírással ellátott petíció érkezett a szabadalmi jog bevezetése ellen.
Kulcsszavak: LME jog szabadalom

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Az LG OLED evo televíziók már a negyedik egymást követő évben kapják meg a környezetbarát minősítést

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 14:53

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

Bekerülhet-e a hétköznapi életünkbe a robotika?

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 12:01

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50