HP - Compaq: Az első házassági évfordulón

forrás Prim Online, 2003. május 27. 22:33
[smallimage 1 left]2003 május 7-én múlt egy éve, hogy a HP és a Compaq egyesülésével létrejött a világ meghatározó informatikai vállalata, az új HP. Az elmúlt egy év során kiemelt figyelem övezte a cég minden lépését. Az elemzők, szakértők arra keresték a választ, hogy a HP-nek sikerül-e, ami egyáltalán nem általános a vállalati egyesülések világában: az eredeti célok megvalósításával sikeres és hosszú távon megalapozott növekedési pályára állítani a céget.
A HP szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye szerint az idei évre vetített megtakarításai elérik a 3 milliárd dollárt, szemben az eredetileg 2004-ig összesen tervezett 2,5 milliárddal. Ez a hatékonyság jelentős javulását jelzi.

ˇ Az ellátási láncban a megtakarítás mintegy 1,3 milliárd dollárt tesz ki

ˇ A PC gyártás áramvonalasítása révén a gyártási költségek 26 %-kal mérséklődtek (hozzájárulva a PC üzletág nyereséges működéséhez).

ˇ A HP mintegy 65 000 szakembert foglalkoztat a szolgáltatás és támogatás terén.

ˇ 20 000 viszonteladóval, és egyéb partnerrel dolgozik együtt.

ˇ A HP világelső többek között az iparági szerverek, a Unix szerverek, a Linux szerverek, a tárolóeszközök, a nyomtatás és képalkotás, a személyi számítógépek terén és a harmadik legnagyobb informatikai szolgáltató (Magyarországon pedig az első).

ˇ HP termékek és szolgáltatások működtetnek a világon közel 100 érték- és árutőzsdét, a hitelkártya tranzakciók kétharmadát, az elektronikus pénzátutalások háromnegyedét, az energiaszektor infrastruktúrájának 65 százalékát, és az Európa-Afrika régió mobil telekommunikációs szálázási és ügyfélszolgálati rendszerei 80 százalékát.

ˇ A HP mintegy 200 Outsourcing szerződést kötött világszerte az elmúlt évben, és az InformationWeek 2002-es novemberi felmérése szerint e területen a legmagasabb vevői elégedettségi szinttel büszkélkedhet.

ˇ A HP kiemelkedő innovációs erőt képvisel. A cégegyesülés óta eltelt egy évben jegyeztette be fennállása óta időarányosan a legtöbb szabadalmat, a kilencedik legtöbbet az USA-ban. Világszerte 17 000 szabadalommal rendelkezik. Évente 4 milliárd dollárt költ kutatás fejlesztésre és 22 000 alkalmazottat foglalkoztat e téren.

ˇ Az elmúlt egy évben közel 100 új terméket vezetett be a piacra: Innovatív tábla PC, Média center PC, Wireless iPAQ; "self-healing" (önjavító) szoftverek, tároló és szerver virtualizáció; nanotechnológiai alkalmazások, Linux és Grid technológia; Élenjáró nyomtatás és képalkotás technológia; Adaptiv Enterprise stratégia.

ˇ A HP Website-jai 35 nyelven havonta 11 millió egyedi látogatót szolgálnak ki (A HP kapta az IT világ on-line vásárlói elégedettségi elismerését).

Mindezen eredményeket tükrözi a Standard and Poor hitelminősítő értékelése, mely 2003 május elsejével "Strong Financial Profile" szintre emelte a HP megítélését.

Mennyi lesz egy meg egy?

"Egy cégegyesülés eredményeit sokféle módon mérhetjük, ám a legbeszédesebb mutató mégis az, hogy az egyesülés előtt külön-külön és utána együtt milyen forgalmi eredményeket látunk", kezdte értékelését Dr. Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója. " Egy éve első közös sajtótájékoztatónkon azt a feladatot adtuk magunknak, hogy egy meg egy legyen több kettőnél. Örömmel jelenthetem, hogy a végeredmény közel 2,1 lett!"

Mi húzódik e mögött? Egy teljes év kemény munkája, amely során egyszerre kellett új vállalatot építeni, az ügyfeleket és a partnereket kiszolgálni. 2002 nyarán kialakult a helyi üzleti modell, kinevezték a vezetőket, majd ősszel következett a begyakorlás, az összecsiszolás, december 20-al pedig jogilag is megszűnt a Compaq Magyarország. 2003 május 12-től a HP minden szervezeti egysége és munkatársa egy helyen, az Infoparkban folytatja munkáját. Sikerült minden szegmensben megtartani illetve növelni az induláskor meglévő pozíciókat. Ma a HP Magyarország egységes, stabil, piacvezető vállalat, meghatározó szereplője a hazai gazdasági és társadalmi életnek. Időközben született 20 HP bébi, a kollégák kiérdemelték a "Legisnpirálóbb vezető" és az "Év fiatal IT menedzsere" címet, a kosárcsapat bajnokságot nyert, a vízilabda csapat is derekasan helytállt, ötödik lett a Budapest Bajnokságban!

A HP lett az "Év beszállítója" a Matávnál, melyet többek között olyan projektek tettek lehetővé, mint az időbélyegző rendszer, vagy az adattárház projekt. Az üzletág továbbá E-Learning projektet valósított meg a Westelnél és Superdome-ot telepített a Pannon GSM-nél.

Egyértelműen sikeres évet tudhat maga mögött az üzletág a banki szektorban is. A HP Magyarország elnyerte a Magyar Nemzeti Bank új nemzetközi fizetések rendszerének megvalósítását, valamint az IC Bank és a KDB Bank központi hardver rendszerének szállítását. A Budapest Banknál a tavalyi év során az Oracle Hungary-val és a KPMG- vel közösen megnyerte az Oracle Financials bevezetésének lehetőségét. Internet Banking rendszert épített ki az MKB-nál, valamint az ERSTE Banknak call center és telebank megoldást szállított.

Az államigazgatás területén a HP Magyarország sikeresen végrehajtotta a Szerencsejáték Rt. online fogadási rendszerét támogató szerver park szállítását. Kifejlesztette az Artisjus szerzői jogvédő hivatal teljes integrált informatikai rendszerét. A Külügyminisztérium korszerű storage tároló rendszerét már a Deltával közösen szállította. A Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ teljes informatikai infrastruktúrájának kialakítása is vállalta, valamint megkötötte az APEH megyei rendszerére szóló 1 éves support szerződést, a szerver és háttértár konszolidációval megtette az első lépést a központi architektúra átalakításához.

A HP Magyarország a DRV-vel elsőként írt alá szerződést az SAP/ISU moduljának bevezetésére. Az ÉGÁZ és a DÉGÁZ esetében SAP/ISU ügyfélszolgálati, számlázási rendszert épített ki, valamint infrastruktúra konszolidációs munkát valósított meg a General Electicnél.

Jelentős mérföldkő volt a napokban meghirdetett úgynevezett Adatptive Enterprise stratégia, mely új alapokra helyezi az üzleti igények változását dinamikusan lekövető IT környezet kialakításának lehetőségeit. Ennek révén növelhető a minőség és a rugalmasság, csökkenthető a kockázat és a költségek. A HP annak felismeréseként alakította ki filozófiáját, amely a nagy informatikai szervezetekkel szemben a változó igényekre reagálni tudó infrastruktúrát helyezi előtérbe. A HP ennek jegyében folytatja termék és szolgáltatás fejlesztését és számos bejelentést tervez a közeljövőben.
Kulcsszavak: HPQ HPQ-hu +céginfo

Az AI a technológia jövője, a HONOR pedig úttörő benne

A technológia világában mostanában szinte minden a mesterséges intelligenciáról (AI) szól, a hírek egy része pedig riasztó jelleggel csapódik le: sokan munkák elvesztését, emberek által végzett szakmák megszűnését látják benne. 

2024. május 4. 12:14

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) első és egyetlen magyar egyetemként írt alá hosszú távú partnerségi megállapodást az Arizona State University-vel (ASU), amely a Center for World University Rankings 2023-2024 szerint a világ legjobb egyetemeinek 1%-ába tartozik.  Ez a partnerség új lehetőségeket biztosít a METU-n tanuló magyar és külföldi hallgatók számára, és a magyar felsőoktatás nemzetközivé válásának következő lépcsőfoka lehet. A megállapodás alapján a METU jogosult használni a logója részeként a „powered by Arizona State University” megnevezést.

2024. május 4. 10:31

A világ top 50 EdTech vállalata között a Xeropan

Komoly szakmai kritériumok alapján választotta ki a világ 250 legjobb EdTech cégét a TIME magazin és a Statista. A hétezer cégből két pillérre – a pénzügyi erősségre és az iparági hatásra – épülő pontrendszer alapján állították össze a listát, amelyen a magyar Xeropan az előkelő 35. helyet szerezte meg, az európai cégek között pedig a 11. lett és egyben az egyetlen magyar vállalat a nemzetközi ranglistában.

2024. május 3. 21:17

Az AI a technológia jövője, a HONOR pedig úttörő benne

A technológia világában mostanában szinte minden a mesterséges intelligenciáról (AI) szól, a hírek egy része pedig riasztó jelleggel csapódik le: sokan munkák elvesztését, emberek által végzett szakmák megszűnését látják benne. 

2024. május 3. 20:01

Ilyen volt a magyar rádiók zenei repertoárja 2023-ban

Összesen 103 év és kilenc hónapnyi adást sugároztak a magyarországi rádiók 2023. január 1-jétől december 31-ig – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatásából, amely a magyar rádiók 2023-as zenei repertoárját vizsgálta. A teljes kínálatban a legtöbbet játszott előadó Rúzsa Magdolna volt. Az énekesnőt több mint két és félszer annyiszor hallhattuk, mint a huszadik helyezett Azahriah-t. A tavalyi év legsikeresebb hazai slágere a ValMartól az Úristen, a külföldiek közül Miley Cyrus Flowers című dala volt.

2024. május 3. 18:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55