Útban a fájlcsere hálózatok új generációja

Az új szoftverek még a Napster sikerét is felülmúlhatják

Tóth Kristóf, 2003. május 28. 11:09
[smallimage 1 left]A következő generációs fájlcsere hálózatok, illetve fájlcsere szoftverek népszerűsége rendkívül gyorsan nő, és a megoldások hamarosan megelőzik a jelenleg legelterjedtebb hálózatokat.
A jelek szerint a lemezkiadók és filmstúdiók továbbra sem lélegezhetnek fel, mivel a közelmúltban olyan fájlcsere-szoftverek jelentek meg, amelyek még hatékonyabbá, gyorsabbá, és egyszerűbbé teszik a különböző fájlok terjesztését.

Az olyan, új generációs megoldások, mint az eDonkey és a BitTorrent kifejezetten a nagyméretű fájlok, mint például a különböző filmek letöltését könnyítik meg a felhasználók számára. Ezek a szoftverek valójában már évek óta fejlesztés alatt állnak, de csak a közelmúltban érték el azt a szintet, hogy jelentős szerepet töltsenek be a fájlcsere világában.

Egyes szakértők szerint ezek az új szoftverek a közeljövőben még a Napster egykori sikerét is felülmúlhatják. "A felhasználók szüntelenül töltik le a különféle fájlokat" - mondta Mark Ishikawa, a BayTSP vezérigazgatója. A kaliforniai BayTSP a lemezkiadók és filmstúdiók megbízásából folyamatosan figyelemmel kíséri a P2P hálózatokon folyó fájlcserét.

"Az eDonkey lassan megelőzi a Gnutella-t, és hamarosan a FastTrack-et is lehagyja" - mondta Ishikawa.

Ennek ellenére a KaZaA, a Grokster, és a Morpheus népszerűsége is töretlen. A KaZaA például éppen a napokban döntötte meg az ingyenes szoftverek letöltési világrekordját, megelőzve a 229 millió letöltést regisztráló ICQ-t.

Az eDonkey, amely elsősorban Jed McCaleb New York-i programozó munkájának gyümölcse, két jelentős újítást vezet be. Az egyik a "hash" azonosító, amely egy adott fájlt azonosít a hálózaton. Amikor a felhasználó rákeres egy adott fájlra, a "hash" egy indexként funkcionál, és megmutatja, hogy a fájl mely számítógépeken található meg. Mindez a jelenlegi megoldásoknál jóval hatékonyabb keresést tesz lehetővé.

A másik nagyobb horderejű újítás, hogy a rendszer a nagyméretű fájlokat darabokra tördeli, és részenként továbbítja. A módszer lehetővé teszi, hogy a felhasználó egyetlen darab letöltését követően máris elérést biztosítson a fájl adott darabjára más felhasználóknak.

Az eDonkey szoftver különböző verzióit ezidáig mintegy 50 millió alkalommal töltötték le a felhasználók. A szoftvert McCaleb szerint mintegy 8 millióan használják.

Az Év logisztikai fejlesztése Magyarországon a Prologis – Sziget II park

A Prologis Park Budapest-Sziget II beruházás nyerte idén a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által életre hívott, „Év logisztikai fejlesztése” elismerést. A legkiemelkedőbb hazai logisztikai fejlesztéseket díjazó kitüntetést 2023 óta ítéli oda a szervezet 11 tagú testülete a közúti-, vasúti-, vízi-, légi- és intermodális fuvarozás, valamint a vámolási és raktározási területek meghatározó szereplői részére.

2024. május 4. 18:03

Hannover Messe 2024: A Bosch fenntartható megoldásokat mutatott be

Az ipari gyártás minden gazdaság motorja, a gyártóknak azonban egy jelentős kihívásra is kell megoldást találniuk: a klímaváltozás miatt a gyáraknak fenntarthatóvá kell válniuk és kímélni kell az erőforrásokat. A Bosch, a gyártási és ipari megoldások egyik vezető szállítója, a gyárautomatizáláshoz, a hidrogéngazdasághoz, a digitalizációhoz és a mesterséges intelligenciához (MI) kapcsolódó megoldások széles portfóliójával segíti az ipari vállalatokat a zöld átalakulás megvalósításában.

2024. május 4. 17:02

Országos kutatás vizsgálta, hogy mi a közös az anyai és vezetői készségekben

Határozottság, konfliktuskezelés, problémamegoldó képesség és empátia: ezek a legfőbb vezetői tulajdonságok, melyek édesanyaként is elengedhetetlenek a magyarok szerint – derült ki a Yettel friss, országos, anyák napja alkalmából készített kutatásából. A mobilszolgáltató a vezetői kompetenciákat vetette össze az anyasághoz szükséges képességekkel, és az is kiderült, hogy tízből nyolc válaszadó szerint a gyereknevelés során tanult készségeket a munkavégzésben is lehet kamatoztatni.

2024. május 4. 16:44

MiTeC System Information X 5.0.0.0

Az otthoni használatra ingyenes MiTeC System Information X részletes információt szolgáltat gépünk hardveres összetevőiről (CPU, memória, alaplap, operációs rendszer, videokártya, monitor, tárolóeszközök, hálózati kártya, nyomtatók, USB portok). Beszámolót készít az összes megjelenített adatról.

2024. május 4. 15:43

Újabb rangos szakmai díjat nyert a Prologis!

A Prologis Park Budapest-Sziget II beruházás nyerte idén a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által életre hívott, „Év logisztikai fejlesztése” elismerést. A legkiemelkedőbb hazai logisztikai fejlesztéseket díjazó kitüntetést 2023 óta ítéli oda a szervezet 11 tagú testülete a közúti-, vasúti-, vízi-, légi- és intermodális fuvarozás, valamint a vámolási és raktározási területek meghatározó szereplői részére.

2024. május 4. 15:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55