A mobiltelefon-akusztikában Bécs a világ közepe

MTI Sajtóadatbank, 2003. június 5. 10:45
A holland Philips 30 millió eurót fektet be az érdekeltségi körébe tartozó bécsi Sound Solutions-Telecom mobilhangszóró-gyártó vállalatba, ezzel kívánva tovább biztosítani annak immár ötödik éve kikezdhetetlen piaci egyeduralmát.
Az üzem hét új magas szinten automatizált gyártósort kap a beruházásnak köszönhetően. A fenti összeget is beleértve 60 millió eurót fordít a Philips bécsi és klagenfurti üzemeinek technológiai fejlesztésére, valamint 70 milliót hét ausztriai innovációs központ kutatási-fejlesztési munkáinak a támogatására, azaz összesen 130 millió eurót fektet be az országban.

A Philips 2002-ben 250 millió darab mobiltelefon-hangszórót gyártott bécsi üzemében. Ezzel piaci részesedése egy év alatt 42 százalékról 51-re emelkedett. Az alig néhány milliméteres alkatrészeket teljesen automatizált gyártósorok állítják elő. Az üzem eredetileg hagyományos hangszórók gyártásával foglalkozott. A mobiltelefon-hangszórók fejlesztési, tervezési és gyártás-előkészítési munkáit teljes egészében a bécsi üzemben végzik. A gyártásra érett termékek az első 12 hónapban kizárólag a bécsi üzemben készülnek, majd a teljes folyamat duplikálásra kerül a gyár által két évvel ezelőtt a kínai piac ellátására Pekingben létesített leányvállalatánál. Az összetermelésnek mintegy kétharmadát a bécsi üzem adja.

Az egyre apróbb méretű, de nagyobb teljesítményű mobiltelefonok iránti igény újabb és újabb kitörési pályákat nyit meg a Philips előtt. A konszern mérnökei a miniatürizálás mellett az újabb felhasználási területek feltárásán is dolgoznak.

A Philips Austria az akusztikai megoldások mellett azonosító-, beszédfelismerő, beszédvezérlési, LCD és LCOS kivetítő rendszerek, valamint Bluetooth adatátviteli megoldások fejlesztésével is foglalkozik. Az osztrák leányvállalat egyben a Philips háztartási berendezéseinek kelet-európai terjesztője is.

2002-ben a Philips Austria 1051 millió euró forgalmat ért el, melynek 98 százaléka a termékek exportjából származott. A cég 2300 főt foglalkoztat, közülük 500-at a mobiltelefon akusztikai üzletágban.

A holland Royal Philips Electronics 2002-ben elért 31,8 milliárd eurós forgalmával és - a világ hatvan országában - 166 ezer fős alkalmazotti létszámával a legnagyobb elektronikai konszernek közé sorolható.
Kulcsszavak: Philips mobiltelefon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14