FISZ: az internet esélykiegyenlítő szerepe kimutatható

forrás Prim Online, 2003. június 28. 15:13
[smallimage 1 left] A felvételizni szándékozó középiskolások valamivel több mint fele (52%-a) nyilatkozta azt a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) országos középiskolai felmérésén, hogy naponta vagy legalábbis hetente többször internetezik.
A 414 középiskola 26 678 diákjának részvételével lezajlott kutatás érdekes eredménye, hogy a kisebb települések középiskoláiba járók sokkal gyakrabban számoltak be iskolai internetezésről, mint a megyeszékhelyeken, illetve a fővárosban élő diákok, akiknél az otthoni hozzáférés volt a gyakoribb. A Sulinet programnak tehát kiemelkedő szerep jut az esélykiegyenlítésben - állapítja meg a felmérés. Az otthoni internethasználat tekintetében igen nagyok a regionális különbségek. A nyugat-dunántúliak 56 százalékával szemben a Közép-Dunántúlon és a Dél-Alföldön mindössze a kérdőívkitöltők 27 százaléka számolt be otthoni internethasználatról. A felvételizni szándékozók kétharmadának van e-mail címe, igaz, 8 százalékuk sohasem használja, 17 százalékuk pedig csak ritkán. A rendszeresen, tehát legalább hetente többször e-mail-t használó diákok aránya pontosan egyharmad. A fiúk 69 százalékával szemben a lányoknak mindössze 57 százaléka rendelkezik e-mail címmel. Ugyanakkor az e-mail használatban nincsenek évfolyamonkénti különbségek, és a regionálisak is elmosódnak. Tehát annak a valószínűsége, hogy egy dél-alföldi diáknak van e-mail címe, kisebb, mint az, hogy egy nyugat-dunántúlinak van, de ha már van címe, akkor ugyanolyan gyakran használja, mint a fejlettebb régiókban élő társai. Ez ismételten az internet esélykiegyenlítő szerepére hívja fel a figyelmet.

A felvételizni szándékozó középiskolások körében természetesen népszerűek az internetes oktatási portálok. A kérdőívkitöltők 62 százaléka viszonylag rendszeresen látogat legalább egyet, 16 százalékuk kettőt is, 4 százalékuk pedig hármat vagy többet is. A www.felvetelizo.hu internetes játékról a felvételizni szándékozók 27 százaléka hallott, és 4 százalékuk már regisztráltatta is magát az oldalon. A naponta internetezők 36 százaléka hallott az oldalról. Ennél talán kissé meglepőbb, hogy a sohasem internetezők 16 százalékához is eljutott a játék híre.

A FISZ felmérése többek között a diákok médiahasználati szokásait is firtatta, melynek eredményei a www.fisz.hu oldalon olvashatóak.
Kulcsszavak: Sulinet oktatás

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14