Internet, intranet és a címtár alapú megoldások

forrás Prim Online, 2003. július 5. 09:41
A közelmúltban a VAR és a Novell szakmai konferencia keretében tekintette át, hogy az önkormányzatok miképp élhetnek az internet, az intranet és általában az informatika lehetőségeivel. A szakmai tanácskozáson szó esett azokról az információs és kommunikációs eszközökről, amelyek az intézmények irányításának szabványos kommunikációján túl segítik egymás közötti információcseréjüket, csoportmunkájukat, rendszerbe foglalt megjelenésüket az interneten, sőt a polgárok tájékozódási igényeit is kielégítik, valamint biztosítják az intézményi közszolgáltatásokat.
Az általános technológiák mellett bemutatták azokat a Novell-megoldásokat és -termékeket, amelyekkel a felvázolt informatikai jövőkép megvalósítható. Ezek kapcsán szó esett arról, hogy miközben a köz- és államigazgatási intézményekben dicséretes módon szaporodnak a különféle ügyviteli rendszerek, sajnálatos módon csekély figyelmet szentelnek az egymástól független, esetleg redundáns adatokat tároló személyi nyilvántartások összehangolásának, szinkronizálásának. A legtöbb szervezetben a személyi adatok nincsenek megfeleltetve egymásnak, a változások átvitele egyik rendszerből a másikba esetleges, kézi módszerekkel történik, így a feltöltött adatok hiányosak és inkonzisztensek. A köz- és államigazgatás területén kiemelt fontosságot kell kapnia az információk hiteles, pontos, naprakész és konzisztens szervezésének és tárolásának.

A szervezeti informatikát átfogó intézményi címtár kettős feladatot lát el. Egyrészt, mivel tartalmazza az emberekhez kapcsolódó adatokat (név, telefonszám, cím, beosztás, e-mail cím), központi adatbázisul szolgál, amelyben az összes alkalmazott elérhetőségei naprakészen megtalálhatók. Másrészt a benne lévő felhasználói, csoport-, munkaállomás-, alkalmazás- stb. adatok segítségével és beépített automatizmusaival megkönnyíti az informatikai rendszerek üzemeltetését. A Novell-címtár egyedülálló megoldást kínál az említett feladatokra; az összetett informatikai környezethez igazodva testre szabott komponensekkel ad átfogó megoldást. A Novell eDirectory platformfüggetlen környezetben biztosít egységes alapot a hálózat felügyeletére. Minden Novell-termék a címtárral szorosan integrálva biztosítja az egységes és integrált megjelenést és felügyeletet.

Az elektronikus levelezés és a csoportmunka területére a konferencián két terméket ajánlott a Novell: a GroupWise-nak és a NetMailnek egyaránt az a legkedvezőbb tulajdonsága, hogy kihasználja az eDirectory előnyeit, így bevezetése gyorsabb, mint általában egy levelezőrendszer implementálása. Ezeket választva lényegesen egyszerűbben, költséghatékonyabban menedzselhető rendszerhez jutunk, mint ha egy címtárral nem integrált rendszert választanánk.

Több izgalmas kérdéskör mellett a konferencián szó esett a stabilitás biztosításáról is, ami alapkérdés a rendszergazda számára. A munkaállomás-felügyeleti rendszerek éppen erre adnak megoldást. Hatékony felügyeleti rendszer kétféle módon is kialakítható. Vagy az intézmény egészét átfogó, a legapróbb részletekre is kiterjedő programrendszert vásárolunk – ennek költségei azonban az egészen nagy intézményeket kivéve nehezen igazolhatók –, vagy átfogó szoftvergerincet, egységes hálózati címtárrendszert alakítunk ki, amelyre az igényeknek megfelelő felügyeleti modulok telepíthetők. A Novell ZENworks (Zero Effort Networks – hálózatok erőfeszítés nélkül) szerver alapú, címtárra épülő, a windowsos asztali gépek és a hálózati alkalmazások hatékony felügyeletére szolgáló szoftvercsomag. Használatával a rendszergazdák megkímélhetik a felhasználókat a nem elérhető hálózati erőforrások miatti kényelmetlenségektől. A ZENworksszel központilag hozhatunk létre irányelveket és kötelező felhasználói profilokat a munkaállomásokhoz, tartalmazza az alkalmazások központi szétosztásához, felügyeletéhez és frissítéséhez szükséges összes funkciót, s mivel a Novell-címtárszolgáltatásra épül, kialakítható vele olyan hálózati környezet, amelyben a felhasználó a hálózat bármely munkaállomásáról elérheti ugyanazokat az alkalmazásokat, használhatja ugyanazt a megszokott asztali környezetet.

Rename Master 3.18

Sok fájl átnevezése eléggé fárasztó munka, ezért is nagy segítség ez az ingyenesen használható, remekül testre szabható szoftver, amely nagy mennyiségű állományok csoportos és gyors átnevezésére használható.

2024. május 18. 17:27

Password Cracker 4.8.2.567

Elfeledett jelszavaink visszaszerzésében nyújt hathatós segítséget ez az apró és nagyon egyszerűen használható alkalmazás. Csupán a csillagokkal, vagy más karakterekkel kitöltött jelszómező fölé kell húzni az egerünket, és máris láthatjuk az eredményt.

2024. május 18. 17:24

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59