Munkára fogott e-mailek

Levelezőlisták az online csapattevékenységben

forrás Prim Online, 2003. július 5. 09:49
Liz Rykert az egyik szerzője annak az 1997-ben publikált könyvnek, amelynek fő témája, hogy az internetes levelezőlistákat hogyan lehet használni online csoportmunkában. A kanadai IDRC (International Development Research Centre) honlapján megjelent nyilatkozatában www.idrc.ca/reports/read_article_english.cfm?article_num=329) Rykert először a virtuális munkahely kapcsán a levelezőlista sajátosságairól beszélt, összehasonlítva azt az online konferenciával és a csevegőszobával.
A levelezőlista automatizált szoftverprogram, amely lehetővé teszi, hogy egyetlen cím felhasználásával több címzettnek küldjünk üzenetet. Liz Rykert szerint egy levelezőlista annyira interaktív, amennyire azt a csoport akarja. Lehet közösségi, magán, moderált vagy nem moderált – attól függőn, hogy a csoport milyennek szeretné, s elsősorban mi szolgálja a céljait. A levelezőlista teljesen aszinkron, azaz nem idő- és helyhatárok között működik. Ily módon megvalósítható egy csoport együttes munkája anélkül, hogy követelmény volna mindannyiuk egyidejű telefon- vagy internethasználata. Ezzel szemben az online konferenciák vagy a csevegőszobák esetében az internet használata egyidejű, azaz szinkron: minden félnek egyszerre kell jelen lennie a virtuális térben.

Három vezetői szerep

A levelezőlisták esetében három vezetői szerepkör létezik, amelyet betölthet három különböző személy, de lehet ugyanaz is mindegyik szerepkörben.

A listagazda felveszi a listára az új embereket, törli a távozók, kilépők, netán kizártak e-mail címét, rögzíti az adminisztratív problémákat, illetve felelős a lista működtetésének minden technikai követelményéért.

A moderátor szerepkörét betöltheti egy-két vagy több moderátor, aki áttekinti az üzeneteket, mielőtt azokat a csoportnak szétküldik.

Az online csoportmunkához elengedhetetlen a facilitátor. Ő az, aki összehozza az embereket, segíti az interakciókat, azaz az online párbeszédeket, a középpontban áll, döntéseket hoz. Elsősorban támogatja a csoportot, annak tagjait, mégpedig abban és úgy, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból a megfogalmazott közös célok érdekében.

Liz Rykert úgy véli, ha egy csoportnak online facilitátorra van szüksége, akkor olyan embert kell keresni, akinek mindig van egy „extra falat" információja a többiek, a csoporttagok számára. Az online facilitátor estében azt érdemes mérlegelni, hogy vannak olyan emberek, akik nem félnek megmondani, ha valamit nem tudnak, de azt sem tartják magukban, ha tudnak valamit. Ők azok, akik nyugodtan dolgoznak az átlátható munkakörnyezetben, és nem nyugtalanítja őket, ha mások kritizálják azt, amit leírtak. A legtöbben közülük nagyon megbíznak az elektronikus környezetben, habár nem feltétlenül kell magas fokú technikai tudással rendelkezniük. Az ilyen virtuális közösségben dolgozók nem félnek egy problémát rögzíteni, és addig kérdezni, amíg megfelelő választ nem kapnak. Nagyon jól tudják, hogy az emberek csoportja hogyan dolgozik együtt. Nyitottak, hajlandók odafigyelni, közbelépni, összefoglalni, beszélgetni. Ez utóbbi interperszonális készségek elengedhetetlenek az online facilitátor tevékenységéhez.

Nem működik magától

Sokan létrehoznak levelezőlistákat vagy online csoportos munkatereket, és azután nem történik semmi. Úgy gondolkodnak, hogy „ha megcsináltuk, majd jön minden magától". Ezzel szemben a virtuális munkában olyan emberekre van szükség, akik használni akarják a levelezőlistát, méghozzá nagyon is elkötelezetten. Ezenkívül az online munkacsoportnak világos céllal is kell rendelkeznie, amely kimondja: „ez az, amiről beszélünk" – tehát a misszió, a küldetés megfogalmazása szintén nagyon fontos.

A virtuális csoportmunkát szolgáló levelezőlistának nem véletlenül van négy alapkövetelménye:

– elkötelezett csoport,

– osztott cél,

– jó facilitáció,

– jól szervezett terv, illetve annak végrehajtása.

***

IDRC

Az International Development Research Centre-t a kanadai kormány alapította. Célja, hogy a fejlődő világban segítse a megoldások keresését a szociális, gazdasági és foglalkoztatási területektől egészen a kutatásokig.

Kapcsolódó webcím: http://www.idrc.ca

***

Liz Rykert

Liz Rykert szociális munkás és közösségszervező. Legnagyobb szenvedélye az életben az, hogy elkötelezetten segítse az embereket együtt dolgozni. Tapasztalata, gyakorlata van a facilitálásban, a közösségépítésben. Érdeklődése az utóbbi időben az online munkatér felé fordult, ezt igyekszik a legkülönbözőbb módokon és eszközökkel segíteni. Mindezt elsősorban azért teszi, hogy az internethasználók megértsék: az új technológia, az új infokommunikációs eszközök használata ugyanolyan könnyűvé és magától értetődővé válhat az életükben, mint bármi más, ami már eszköz, módszer, amit már régóta magabiztosan használnak.

Liz Rykertről angolul a következő címeken olvashatunk bővebben:

http://community.web.net/wto/about.htm

http://www.metastrategies.com/about/index.cfm?sec=2

***

Magyar listagenerátorok

Két olyan jelentős, magyar nyelvű levelezőlista-szerver létezik, ahol bárki indíthat levelezőlistát: az egyik a Terminál készítőinek LX-oldalon, a másik a Prím portálján található. Nagyjából egy időben indultak, de az utóbbi mintegy kétszer akkora népszerűségre tett szert, legalábbis ha a népszerűséget a listák számában mérjük. A Prímlista jócskán túl van a kétmilliomodik elküldött levélen, és lapzártánk időpontjában (május végén) 3540 lista működött a rendszerben, amelyből 1341 volt publikus. A nem publikus lista azt jelenti, hogy arról a tagjain kívül más még tudomást sem igen szerezhet, tehát akár egy munkacsoport tagjainak kapcsolattartására is alkalmas az egyetlen e-mail címre elküldött körlevelekkel. A publikus listára sem feltétlenül írhat mindenki: ezt a tulajdonos szabályozza.

Prímlista: http://lista.prim.hu

LX: http://www.lx.hu
Kulcsszavak: chat onlineszolg

Rename Master 3.18

Sok fájl átnevezése eléggé fárasztó munka, ezért is nagy segítség ez az ingyenesen használható, remekül testre szabható szoftver, amely nagy mennyiségű állományok csoportos és gyors átnevezésére használható.

2024. május 18. 17:27

Password Cracker 4.8.2.567

Elfeledett jelszavaink visszaszerzésében nyújt hathatós segítséget ez az apró és nagyon egyszerűen használható alkalmazás. Csupán a csillagokkal, vagy más karakterekkel kitöltött jelszómező fölé kell húzni az egerünket, és máris láthatjuk az eredményt.

2024. május 18. 17:24

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59