Synergon: sikeres levelezési és csoportmunka-támogatási projekt az NTSZ-nél

forrás Prim Online, 2003. július 10. 12:27
A Synergon Informatika Rt. fővállalkozásában, a SZÁMALK Informatika Rt.-vel közös konzorciumi megállapodás keretében alakította ki a Növényegészségügyi és Talajvédelmi Szolgálat (NTSZ) egységes levelezési és csoportmunka támogatási rendszerét. A projekt során a teljes levelezési és csoportmunka támogató rendszert annak hálózati, vírusvédelmi, adatmentési, és adatforgalom-biztonsági megoldását együttesen, összehangolva és integráltan valósította meg. A Synergon a megvalósítás során NTSZ középtávú stratégiai céljait tekintetbe véve teljes mértékben támogatja azokat. A projekt értéke meghaladta a 200 millió forintot.
Az NTSZ számára kiemelt fontosságú, hogy működését megfelelő informatikai támogatással végezze eredményessége és hatékonysága növelése érdekében. A Növényegészségügyi és Talajvédelmi Szolgálat évek óta a Synergon kiemelt partnere, és rendszeresen részt vesz annak informatikai és rendszerintegrátori beruházásaiban.

A Synergon és a SZÁMALK Informatika Rt. az NTSZ elvárásainak megfelelően, MKGI-beruházás keretében valósította meg a felhasználói elektronikus levelezés és csoportmunka támogatási feladatokat. A fejlesztés révén gyors, megbízható és biztonságos internetes és más hálózatokhoz való kapcsolódást szolgál a továbbfejlesztett informatikai rendszer, melyhez biztonsági elemként adatmentési és vírusvédelmi megoldás és rendszermenedzsment kapcsolódik. A kialakított rendszer biztosítja az újabb igények kielégítését szolgáló zökkenőmentes rendszer-átállítást és bővítést.

Az NTSZ célja volt, hogy a beruházás eredményeként egységes, központilag menedzselhető rendszert alakítsanak ki a vállalkozók, melyet ipari standardra épülő és megfelelő support háttérrel rendelkező egységes munkaállomás és szerverplatform alkot. A rendszer biztonságos és megbízható működése érdekében elvárás volt az erős szabályzókra épülő adatvédelmi megoldás a rendszer rendelkezésre állásának növelésével, valamint az üzemeltetők és felhasználók munkájának megkönnyítésével. A technológia elvárások mellett fontos tényezőként jelent meg az alkalmazások zökkenőmentes és határidőre történő bevezetése, valamint az alacsony TCO szint (Total Cost of Ownership) elérése.

A beruházás során a projekt teljes levezetését, a szerverek szállítását, a minőségbiztosítást, a tűzfalak konfigurálását és a több száz munkaállomás felének migrációját a Synergon szakemberei végezték, míg a szoftverrendszer tervezését és kivitelezését, a beruházás szoftverlicencigényeit, a menedzsmentrendszer kiépítését a levelezési, a csoportmunka megoldást, valamint a központilag menedzselt mentési rendszert a SZÁMALK Informatika Rt. rendszermérnökei végezték.

A Synergon és a SZÁMALK Informatika Rt. az NTSZ rendszerének fejlesztését már meglévő informatikai hardverkörnyezet és szoftveralkalmazások figyelembevételével tervezte meg. Az informatikai alapinfrastruktúra korszerűsítéséhez, átalakításához Microsoft alapú technológiát alkalmaztak, a megyei állomásokon 19 Windows 2000 szerverből és Windows XP munkaállomásokat szállított, a belső levelezési rendszer internetes kapcsolatát és az azon keresztüli levelezést Exchange 2000 cluster szerver valósítja meg. A projekt tervezése és megvalósítása során a MSF (Microsoft Solution Framework) módszertanát alkalmazták, e nemzetközi „Best Practice" gyakorlat alapján alakították ki a munka fázisait és optimalizálták a szükséges erőforrásokat.

A központi kiszolgáló funkciót egy nagy teljesítményű és magas rendelkezésre állású HP Cluster szerver mentő és archiváló egységgel, a megyei központi szerverek is HP gépek amelyeken egységesen Microsoft szoftverek, Windows 2000 Active Directory címtárszolgáltatás, nyomtató és alkalmazásszerver tartalmú többrétegű infrastruktúra áll az ügyfél rendelkezésére a kompatibilitás, illetve a támogatási tevékenység megkönnyítése érdekében.

A korszerű informatikai eszközök hatékony használatához és a munkafolyamatok hatékonyság növekedéséhez, a Synergon-SZÁMALK Informatika Rt. közösen felhasználói és üzemeltetői rendszergazdai oktatást is nyújtott. Az NTSZ nagy megbízhatóságú rendszeréhez, a konzorcium keretében, a SZÁMALK Informatika Rt. nyújtja a szoftverek és a Synergon hardverek rendszerüzemeltetési támogatást. A rendszer átadása után az NTSZ üzemeltetőinek 24 szerver napi üzemeltetési feladatait kellett ellátni. Munkájukat a telepített és konfigurált MOM (Microsoft Operational Manager) szoftver segíti, amely a szükséges ellenőrzéseket automatikusan és folyamatosan végzi.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50