A KPN küzd a díjcsökkentés ellen

MTI Sajtóadatbank, 2003. július 29. 09:40
A holland KPN távközlési vállalatnál hétfőn közölték: bíróságon támadják meg a piacfelügyelet utasítását, amely szerint csökkenteniük kellene a versenytársaknak kiszabott hálózathasználati díjakat.
A holland távközlési felügyelet a múlt héten utasította a volt monopolszolgáltatót, hogy a saját hálózatából indított hívások nagykereskedelmi tarifáját 10 százalékkal csökkentse, és a hálózatában végződő hívásokra más szolgáltatóknak kiszabott díjat 5 százalékkal mérsékelje.

A KPN szerint a díjcsökkentés évi 35 millió eurót venne el a bevételéből, miután nemrég tért vissza a nyereséges zónába, súlyos költségcsökkenések árán. Elemzők szerint az összeg nem túl nagy a KPN több mint 12 milliárd eurós évi forgalmához képest, ám a cégnél azt állították, hogy ha egyes költségeket nem tudnak továbbhárítani, az az egész hálózat működését veszélyeztetni fogja.

A KPN-nél hétfőn a vita ellenére megerősítették az egész évre szóló előrejelzést, hogy az adó és egyszeri tételek előtti nyereség meg fogja haladni az egymilliárd eurót, a tavalyi 300 millió után.

A KPN-nél májusban 770 millió euró tiszta nyereséget jelentettek az első negyedévről, nagyobbat az elemzői becsléseknél. A harmadik egymást követő negyedévről jegyzett tiszta nyereséget. A tavalyi első negyedévben 348 millió eurós nettó vesztesége volt.

Az első negyedben az egyszeri tételek összesen 657 millió eurós tiszta hasznot hoztak, közöttük volt a német MobilCommal való viszonyt lezáró megállapodás és a telefonkönyv-szolgáltatás eladása. A tavalyi első negyedben az egyszeri tételek mérlege 123 millió euró mínusz volt.

Az adó előtti nyereség 346 millió euró volt az egy évvel korábbi 5 millió eurós többlet helyett. A működés legszélesebb mutatója, a pénzforgalmi többlet (EBITDA) 1,208 milliárd euróra nőtt a tavalyi első negyedévi 940 millióról. A bevétel a fő részlegekben, vagyis a vezetékes és a mobilszolgáltatásban 5,6 százalékkal, azaz 162 millió euróval bővült, ezen belül a mobilrészlegnél a bevétel 15 százalékkal nőtt. A teljes működési bevétel 3,67 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 2,92 milliárdról.

Az első negyedév végén a KPN nettó adóssága 11,2 milliárd euró volt az egy évvel korábbi 15,4 milliárd helyett. Tavaly év végén 12,4 milliárd euró volt a nettó adósság.

A KPN a tavalyi évet 9,54 milliárd euró nettó veszteséggel, a holland vállalatok történetében a legnagyobb éves veszteséggel zárta, a 2001-es 7,5 milliárd eurós nettó veszteség után. A tavalyi veszteség döntő része a 2000-ig megvásárolt harmadik generációs mobillicencek és európai mobilszolgáltató részesedések értékcsökkenésének 9,4 milliárd eurós leírásából fakadt. E nélkül a nyereségnövekedés meghaladta volna a vártat a becsültnél kisebb értékesítés ellenére is. A cég értékesítése 12,17 milliárd euróra mérséklődött az egy évvel korábbi 12,63 milliárdról. Pénzforgalmi többlete (EBITDA) 22 százalékkal 4,4 milliárd euróra emelkedett tavaly.

A KPN 2001-ben az összeomlás szélén állt a nagy adóssága miatt - adósságcsúcsa 23,3 milliárd euró volt 2001 első negyedének végén -, de azóta komoly létszámcsökkentést hajtott végre, 2001 őszén 5 milliárd euróért új részvényeket bocsátott ki, és megkezdte a nem stratégiainak ítélt részesedései eladását, elsősorban Közép-Európában, az adósság csökkentése végett.

A KPN-nél januárban közölték, hogy lezárták a cseh és a lengyel kábelrészlegeik eladását, 65 millió euró bevétellel. Csehországban a Cesky Telecomban lévő részt is el akarják adni, bár ez az ügylet késik, mert a Cesky Telecom privatizációjának többször elhalasztott folytatásához kapcsolódik. Már korábban, 2001-ben eladták egyebek közt a Pannon GSM 44,7 százalékát is, becslések szerint 715 millió euróért.

A holland kormánynak összesen 31,4 százaléka van még a KPN-ben, ezt fokozatosan csökkenteni akarják, és korábban közölték, hogy az EU felszólításának megfelelően hajlandók megsemmisíteni az aranyrészvényt is.

A KPN NV hétfő délben 5,97 euró volt az amszterdami értéktőzsdén, 0,17 százalékkal olcsóbb a pénteki, 5,98 eurós zárónál. Hétfőn 6,01 eurón nyitott, és délelőtt 6,02 és 5,94 euró között mozgott. Idén 7,24 euró és 5,30 euró között változott az ára, és hétfőn 3,71 százalékkal olcsóbb volt, mint az év elején.
Kulcsszavak: KPN vezetékes

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR leleplezte a vadonatúj HONOR 200 Lite-ot

Már Magyarországon is kapható a vadonatúj HONOR 200 Lite. A sokoldalú okostelefon a felhasználók igényeihez igazodik: kiváló portréfotózási képességekkel, bámulatos kijelzővel, remek hardverrel, elegáns kialakítással és stabil felhasználói élménnyel érkezik.

2024. május 21. 14:30

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59