Új tagokkal bővült a HyperTransport konzorcium

Tóth Kristóf, 2003. augusztus 12. 09:28
Ezen a héten az IBM, a Texas Instruments, az EMC és további négy információs technológiai nagyvállalat csatlakozik a HyperTransport konzorciumhoz, ami azt vetíti előre, hogy ezzel a technológiával a jövőben számos új digitális eszköz esetében találkozhatunk majd.
Ismeretes, hogy a HyperTransport lényegében egy olyan protokoll, mely szilícium szinten alkalmazva 6,4-12,8 GB/s-os adatátviteli sebességet tesz lehetővé egy-egy eszköz két chipje között. A technológia felhasználási köre rendkívül széles, hiszen segítségével például egy mikroprocesszor és egy alaplapi chipkészlet éppúgy összeköthető, mint egy útválasztó berendezés (router) két kommunikációs processzora. A HyperTransport eddigi felhasználására jó példa az Advanced Micro Devices közelmúltban bemutatkozott, x86-64 architektúrájú Opteron processzora, illetve a Microsoft-féle Xbox játékkonzolban fellelhető Nvidia chipset. Tudni lehet, hogy a konzorcium új tagjainak belépéskor jelképes, mindössze 5-20 ezer dolláros összeget kell fizetniük, ennek fejében pedig hozzájutnak a HyperTransporthoz köthető összes szellemi tulajdonhoz.

Bob Napaa, a HyperTransport konzorcium alelnöke és egyben az Alliance Semiconductor marketing részlegének alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy rendkívül örvendetes, hogy a konzorcium új tagokkal bővült, ugyanis ily módon biztosra vehető, hogy a jövőben számos új piaci szegmensben tűnnek majd fel HyperTransport kompatibilis megoldások. Elmondhatom, hogy mostantól lényegében az összes ipari szektorban képviselteti magát a HyperTransport technológia - nyilatkozta Napaa, majd hozzátette, hogy bár egyelőre a konzorcium egyik új tagja sem kívánta elárulni a technológiával kapcsolatos konkrét terveit, a közeljövőben nagyon sok olyan új termék tűnik majd fel a piacon, mely HyperTransport kompatibilis lesz.

Az igazsághoz tartozik, hogy a világ legnagyobb számítógépgyártó cégei között nyilvántartott IBM nemrégiben már bejelentette, hogy újgenerációs, PowerPC 970 típusjelzésű mikroprocesszora HyperTransport támogatással rendelkezik. Ezen processzorral egyébként először a kereskedelmi forgalomban várhatóan augusztus második felében bemutatkozó Apple Computer G5 Power Mac számítógépek esetében találkozhatunk majd.
Kulcsszavak: szabvány HyperTransport

Reprezentatív kutatás a magyarok klímavásárlási szokásairól

A magyarok 67 százalékának nincs otthon klímája, legnagyobb arányban ventilátorral hűtenek a nyári melegben. Akik mégis vásárolnak, azok egyértelműen az ár és az energiafogyasztás alapján hozzák meg a döntésüket – derül ki a Hisense friss reprezentatív kutatásából. 

2024. május 2. 20:15

AOMEI Partition Assistant Standard Edition 10.4.0

Az ingyenes partíciókezelő program képes a partíciónkat átméretezni, másolni, egy partíciót külön részekre osztani, klónozni, törölni stb.

2024. május 2. 20:09

Screamer Radio 2.8884.18519.0 (2024-04-28)

A Screamer Radio segítségével több ezer online rádiócsatorna műsorából válogathatunk, ezekből lehetőségünk van kedvencek létrehozására. A különböző csatornák között kereshetünk név, műfaj vagy ország szerint is.

2024. május 2. 20:06

Titkosítási tanácsok a Kingstontól

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 2. 19:27

A Seco honlapja az ügyfelek kezébe adja a hatékonyság erejét

A Seco weboldala új, úttörő funkcióval bővül, amely segítségével az ügyfelek azonnal összehasonlíthatják a rendelkezésre álló lapkákat, így gyorsan megtalálhatják és megrendelhetik a jelenlegi szerszámaiknak megfelelő, illetve az azoknál akár kiválóbb cseretermékeket a Seco kínálatából.

2024. május 2. 19:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14