Gartner-elemzés az amerikai informatikusbérekről és állásokról

Rövid és hosszú távú keresetkiegészítők

Zsadányi Pál, 2003. szeptember 11. 13:18
[fsimage 1 left] A Gartner és a people3 közös felmérése szerint az informatikusok bére nőtt az elmúlt egy évben, bár mindössze 3-4 százaléknyit. A keresett szakmákban természetesen jobban, de a pangó gazdaság nem minden területen engedett növekedést. A tanulmány elemzi a rövid és hosszú távú keresetkiegészítőket, valamint a hiányszakmákat is.
Az elemzés 151 cégnél dolgozó 43 900 informatikus szakember kereseteit vette alapul. A vezetőknek készült összefoglaló szerint az informatikus szakértők átlagbére 2003 márciusában 68 600 USD volt (ezeket már a 2000-2001-es elemzésben is vizsgálták). Az Egyesült Államok északkeleti és nyugati államaiban emelkedés volt, míg a déliekben határozottan csökkentek a jövedelmek.

Érdekes következtetés vonható le az adatokból az erőforrás-kihelyezést (outsourcing) alkalmazó cégek esetében, mert ott olcsóbb embereket kezdtek alkalmazni. Ez logikus is, mivel a megbízott külső cégnél koncentrálódnak a nagyobb képzettségű, így drágább szakemberek. Ott viszont ezek elvileg jobban megfizethetők, mert a szaktudásukat hatékonyabban ki lehet használni, és a nagyobb nyereségből nyilván több jut nekik is. Azért nem minden ilyen szolgáltató cég fizet arányosan többet a szakértőinek, igyekeznek rajtuk is spórolni. A szakembereknek tehát az outsourcing nem egyértelmű perspektíva, mert számukra egyértelműen átlagbércsökkentő hatású (a külső és vállalatnál maradó szakértők átlagát tekintve).

Érdekes része lehet a tanulmánynak a kiegészítő juttatások kialakult rendszere és a juttatások mértéke. Az Európai Unióba igyekezetünkben lehet, hogy a nagyobb informatikus szakemberállományt foglalkoztató cégek elkezdhetnének odafigyelni ezekre az emberi erőforrás-megtartási technikákra, mert a határok megnyíltával a munkaerő-vándorlás korlátozásának ugyancsak önös értelmezését fogjuk tapasztalni a befogadó tagállamoktól. Vélhetően az informatikusokat valami ürüggyel kivonják a saját szabályaik alól, ha hiányzó kapacitásaik lesznek, és gátlástalanul elcsábítják a keleten nyilván rosszabbul kereső, egyébként éppolyan jól képzett (ugyanolyan CNE stb. vizsgákon megfelelt) szakembereket.

A hiányzó szakmák terén az Államokban élen járnak az Oracle adminisztrátorok. Utánuk következnek a UNIX (nem Linux!) és a hozzá kötődő, de Magyarországon kevésbé ismert PeopleSoft szakemberek (na, ja, a people3 is benne volt a felmérésben), majd a Java, az Oracle és az MS SQL fejlesztők. Ami a legnehezebben betölthető pozíciókat illeti, ott élen járnak (csökkenő sorrendben) az adatbázis-adminisztrátori, a hálózat- és webadminisztrátori, a hálózattervezői, a hálózati mérnöki és biztonságtechnikai állások.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50