Többszörös digitális aláírás

forrás Prim Online, 2003. szeptember 23. 19:40

Sajtótájékoztatón mutatta be kedden délelőtt a Kopint-Datorg Rt
MultiSigno nevű termékét, amely képes több dokumentumból álló ún.
csomagok kezelésére is. Minden egyes csomag egy vagy több dokumentumot
tartalmazhat, és minden egyes dokumentum tetszőleges számú digitális
aláírással látható el.
A digitális aláírás a számítógépes világban megteremtett hitelesítő eljárás, amelynek során az aláíró személy a dokumentumot aláírva, mintegy hitelesíti azt (elismerve, hogy tőle származik, vagy hogy elfogadja azt). Emellett az aláírás védi magának a dokumentumnak a tartalmát is. Ha bárki a legkisebb mértékben is módosít azon, az aláírás azonnal érvényét veszíti, és erről a címzett azonnal tudomást szerez.

A MultiSigno alkalmazás ennek a szabványos módszernek a segítségével védi a csomagokban levő minden egyes dokumentumot. Azok bármelyikének a sérülése azonnal kiderül a címzett számára. Természetesen a címzett bármikor ellenőrizni tudja, hogy az aláíró személye valóban az-e, akinek vallja magát.

A MultiSigno alkalmazás jól használható minden olyan esetben, amikor valamilyen ügy kapcsán több dokumentumot kell a személyeknek cserélniük egymással, illetve ahol egy megállapodás keretében több személynek is alá kell írnia ugyanazt a dokumentumot. Ilyen eset lehet egy szerződés megkötésének a menete, megrendelések nyomon követése, belső ügyviteli munkafolyamatok követése. A megoldás nagy előnye tehát az, hogy az összes olyan dokumentum, amely valamely ügy szempontjából összetartozik, egy csomagban, egy helyen megtalálható. A csomag tartalmazza minden egyes dokumentumhoz hozzárendelve az arra vonatkozó aláírást vagy aláírásokat. A csomagban bármikor megtekinthető minden egyes dokumentum és ellenőrizhető minden egyes aláírás. Ezzel egyrészt a munkafolyamat is kényelmesebbé válik, másrészt az archiválás is megbízhatóbb és könnyebb lesz.

A MultiSigno alkalmazás a digitális aláírások létrehozásához a legmagasabb biztonsági szintű chipkártyákkal (és szabványos hardver eszközökkel - token) képes együttműködni. Mivel szabványokon alapuló megoldás, nem függ gyártótól és eszköztől, így mindenki az igénye szerint alkalmazhatja a számára legmegfelelőbb chipkártyát és kártyaolvasót. Ezzel a lehető legnagyobb rugalmasságot nyújtja a felhasználók felé.

Az alkalmazásban kezelt csomagok szintén szabványos adatállományokban tárolódnak, így a rendszer integrálása más alkalmazásokhoz, környezetekhez egyszerűbbé és megbízhatóbbá válik mindenki számára.

Mivel a szoftver a Windows operációs rendszerrel szorosan együttműködik, a felhasználók saját, más alkalmazásokban használt tanúsítványaikkal írhatnak alá digitálisan. Ezáltal ugyanaz a tanúsítvány, amelyet egy szolgáltató kibocsátott már korábban számukra, használható a MultiSigno szoftverben is,tehát nem igényli külön hitelesítés-szolgáltató igénybevételét. Másrészt a Windows-ba történő integrálása miatt az egyes csomagokat a MultiSigno-val kényelmesen el lehet küldeni email-ben bárkinek, hisz a megszokott Outlook címtárból a megfelelő e-mail cím felhasználható, és az elküldött csomagok is a levelező szoftveren keresztül kerülnek kiküldésre.

A MultiSigno alkalmazás többrétegű architektúrájú, így tartalmaz egy magot, amely a csomagok kezelését és a digitális aláírással kapcsolatos feladatokat látja el, és erre épül rá a felhasználói felület. A mag nagy előnye, hogy önállóan is alkalmazható, más alkalmazásokhoz, meglévő rendszerekhez egyszerűen integrálható. Így lehetőség van arra, hogy már meglévő és használatban lévő iratkezelő (dokumentumkezelő) rendszerekhez lehessen illeszteni, ezáltal a biztonság növelése érdekében nem szükséges a korábban megszokott szoftverek lecserélése. A másik lehetőség, amit a mag nyújtani képes: használatával egyszerűen és kényelmesen lehet egyedi igényeknek megfelelő alkalmazásokat készíteni, ahol már nem szükséges a csomagolással és az aláírással kapcsolatos feladatokra odafigyelni, hiszen azokat a mag elvégzi.
Kulcsszavak: e-signo Kopint-Datorg

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Keveset tudnak a magyarok az internetes tér veszélyeiről

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 16:03

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50