Nagyobb felbontású digitális fényképezők a mobilokban

Tóth Kristóf, 2003. október 5. 21:27

A vezető mobiltelefon-gyártók a közelmúltban sorra adták ki 1,3 megapixeles felbontásra képes digitális kamerával felszerelt készülékeiket, jelentősen megemelve ezzel a mércét a kisebb riválisok számára.
A dél-koreai Samsung Electronics például az elmúlt csütörtökön jelentette be annak az 1,3 megapixeles (millió képpont) kamerával szerelt mobiltelefonnak az elkészítését, amelyet a társaság a napokban kezd el nagymennyiségben előállítani. A Samsung szerint az új készülék az első olyan 1,3 megapixeles modell, amely Dél-Koreában készül.

A kamera-mobilok piacát jelenleg a japán gyártók, illetve elsősorban az NEC és a Panasonic vezeti. A két társaság már korábban kiadta első, 1,3 megapixeles kamera-mobiltelefonját.

A nagy felbontású kamerával rendelkező mobilok rohamos terjedését mutatja azonban, hogy a koreai Pentech & Curitel, amely a Samsung egyik riválisa, szintén a napokban jelentette be, és a héten dobja piacra saját, 1,3 megapixeles kamera-mobilját. A dél-koreai gyártók között az utóbbi időben ráadásul még kiélezettebb konkurenciaharc alakult ki a kamera-mobilok piacán, illetve a készülékek felbontásának növelése terén.

A dél-koreai kamera-mobil szegmenst jelenleg a Samsung vezeti. A társaság tavaly augusztusban adta ki első kamerával szerelt mobilját 110 ezer képpontos felbontással. Ezt a felbontást a gyártók azóta a tízszeresére növelték. Az LG Electronics például az elkövetkező hetekben adja ki 1 megapixeles modelljét.

A Strategy Analytics piackutató cég szerint a dél-koreai gyártók, illetve elsősorban a Samsung és a Pentech & Curitel a második negyedévben jelentősen növelték részesedésüket a kamera-mobilok globális piacán. A két gyártó az év második negyedében a kamerával szerelt mobilok szegmensének 7,4, illetőleg 2 százalékát tudhatta magáénak az ötödik, illetve a tizenharmadik helyet szerezve meg ezzel. Az első negyedévben a Samsung hetedik volt, a Pentech & Curitel pedig a huszadik.

Az elemzők szerint az idei évben mintegy 65 millió kamera-mobil talál gazdára.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50