Westel: 2004-ben elindulhat az UMTS szolgáltatás Magyarországon

Videotelefonálással egybekötött UMTS bemutató

forrás Prim Online, 2003. október 27. 13:17
A jelenlegi információk szerint 2004 második félévében adják ki
Magyarországon a 3G-s (UMTS) mobil szolgáltatási licencek kiadásáról,
mondta Sugár András a Westel Mobil Rt vezérigazgatója, a társaság
alapításáénak 10. évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón.
A sajtótájékoztatón a Westel az Ericssonnal, a Nortel Networks-szel és a Siemens-szel együttműködve bemutatta az első magyarországi UMTS-alapú videokonferencia hívást. A sajtótájékoztató után Bodnár Zsigmond a Westel vezérigazgató helyettese az Econewsnak úgy nyilatkozott, az UMTS sikeres magyarországi bevezetése érdekében az államnak nem kellene túlzottan magas koncessziós/licenc díj idényeket támasztania.

Bodnár szerint az lenne célszerű a kormányzat, a szolgáltatók és a leendő ügyfelek számára is, ha alacsony díj befizetésével lehetne megkezdeni a szolgáltatást. Mint mondta, a koncessziós szerződésben rögzíteni kellene azt, hogy a szolgáltatók a szolgáltatás sikerességéhez kötött adójellegű befizetés formájában fizessenek az államnak. Mint mondta, a 2004-es költségvetés tervezetében szereplő 15 milliárd forintos bevételei terv az UMTS licenc díjból korrekt összegnek látszik, 3-4 jogosultság kiadása esetén.

Bodnár hozzátette, a kiírás szerinti feltételek lehetővé teszik, a Westel nem zárkózna el attól, hogy a leendő szolgáltatók közösen építsék ki az UMTS szolgáltatáshoz kellő infrastruktúrát - osztozva ezzel annak költségein és így olcsóbbá téve a szolgáltatást. Mint mondta, jelenleg is több száz adótornyot használ közösen a három magyarországi GSM szolgáltató - hiszen nem cél az ország telerakása antennákkal és a szolgáltatók közötti verseny már régen nem a lefedettségről szól.

A háromszereplős magyar GSM piacon piacvezető Westelnek jelenleg 3,6 millió ügyfele van és mint Sugár kiemelte, a cégnek így egyedül annyi ügyfele van, mint az összes magyarországi vezetékes telefon szolgáltatónak együtt. A Westel a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy születésnapja alkalmából novembertől 3 hónapig minden ügyfele havi 30 MMS-t küldhet ingyenesen, akár más szolgáltatók hálózatába is.

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Az akkumulátor a telefon lelke

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 09:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50