Eltűnt a legnagyobb hazai notebookforgalmazó

forrás Prim Online, 2003. november 10. 21:33
Az Origo-n megjelent információk szerint nagy valószínűséggel csődeljárás indulhat a Portocom, az egyik legnagyobb notebookokat forgalmazó hazai számítástechnikai cég ellen. A Portocom közbeszerzési szerződéseit múlt héten felmondták, honlapja nem üzemel, a telefont nem veszik fel. Az Index értesülése szerint a cég már az íróasztalokat is kiárusította.
Felmondott állami szerződések

A társaság a tavaly közel 3500 notebookot és LCD-kijelzős PC-t értékesített, részt vett a Sulinet Expressz programban is ( a Prim információja szerint 3 db számítógépet értékesítettek), és csaknem háromszázmillió forintnyi közbeszerzési szerződést írt alá. A Portocom márciusra az állami szállítások 20 százalékát teljesítette. A Portocom Rt. szerződésben vállalt kötelezettségeinek elmulasztása miatt 2003. november 3-án azonnali hatályú szerződésfelmondásra került sor a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI) és a Portocom Rt. között, a 2002. december 6-án létrejött keretszerződéseket érintően - olvasható az MKGI weboldalán.

Cégtörténet

Az 1995-ben alakult és 1997-ben Rt.-vé alakított céget 5 magyar magánszemély alapította, 2001-es bruttó forgalmuk másfél milliárd forint volt. A cég alkalmazottainak száma harmincnyolc volt, a közel száz viszonteladóból álló hálózata az egész országot lefedte, volt olvasható a cég honlapján. A jelentősebb felhasználóik között megtalálható a Magyar Nemzeti Bank, a General Electric, a Zwack Unicum, az Antenna Hungária, a Démász Rt.

Veszélyben a garanciális javítás

A társaság esetleges csődjével egyébként megszűnik a garanciális szervizelés is. Az Index megtudta, hogy a Portocom gépek szervizelését jelenleg a Qwerty Computer Kft. látja el, azonban csak garancián túli, azaz fizetős javítást vállalnak, hangsúlyozta Gálfi István, a cég ügyvezető igazgatója.
Gálfi elmondta: a Qwerty Kft. semmilyen szempontból nem jogutódja a Portocomnak, egyszerűen felvették a Portocom egykori márkaszervizének dolgozóit és felvásárolták az alkatrészkészletet, ezért ők azok, akik jelenleg szakszerűen tudnak Portocom gépeket javítani.

Zűrös közelmúlt

Mint a Prim is korábban megírta, a Portocom Számítástechnikai Rt. négy vezetőjét a bíróság idén február elején előzetes letartóztatásba helyezte. A cég a vámosok gyanúja szerint off-shore cégeken keresztül egymilliárd forint értékben importált az országba számítógépeket hamis számlákkal. Külföldi vámhatóságok megkeresése után a vámosok megállapították, hogy a vámkezelésekhez az elkövetők hamis adattartalmú számlákat nyújtottak be, amelyekkel a tényleges vámérték töredékéért vámkezeltették a számítástechnikai berendezéseket.
A Portocom Rt. az esettel kapcsolatban akkor közleményt adott ki, melyben hangsúlyozták, hogy a cég tevékenységét nem vizsgálja a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP), az eljárás kizárólag a vezetők ellen folyik.
Kulcsszavak: Portocom +céginfo

MRT Mixer 4.0

A különleges funkciókkal ellátott DJ program 4 hangfájl egyidejű lejátszásának és a köztük lévő hangok átfedésének lehetőségével, különböző hangeffektusokkal, valamint az egyes hangfájlok effektusainak szerkesztésével kiváló választás mixelt dalok készítésére.

2024. május 5. 16:39

Megváltás lehetne, a bankok mégis hadilábon állnak a mesterséges intelligenciával

A bankok mindössze 6%-a készített ütemtervet a mesterséges intelligencia tömeges méretű kiaknázására. Míg a banki alkalmazottak tárt karokkal fogadják az MI beépítését, a bankok nehezen integrálják azt.

2024. május 5. 14:17

HR és munkavállalói oldalról is kihívás az anyák foglalkoztatása itthon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az országban körülbelül 300 ezer főnyi potenciális munkaerő áll rendelkezésre, bár ez a szám régiónként változó. A jelenlegi gazdasági helyzetben kiemelt szükség van a kisgyermeket nevelő anyák munkaerőpiaci reintegrálásának fokozott támogatására. 

2024. május 5. 13:01

K&H: Kate tiszta nyereség

Tavasztól a kis- és középvállalkozásokat is segíti Kate, a K&H digitális pénzügyi asszisztense. A mesterséges intelligencia-alapú megoldás egyetlenként az országban hangalapú utasításokat is megért és végrehajt, egyben felveszi a versenyt a legfejlett technológiákkal.   

2024. május 5. 11:59

Nagy a magyar cégek lemaradása a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az országban körülbelül 300 ezer főnyi potenciális munkaerő áll rendelkezésre, bár ez a szám régiónként változó. A jelenlegi gazdasági helyzetben kiemelt szükség van a kisgyermeket nevelő anyák munkaerőpiaci reintegrálásának fokozott támogatására. 

2024. május 5. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55