Gyártani, vagy gyártatni?

Tóth Kristóf, 2003. november 24. 10:15
Az elemzők szerint egyre több chipgyártó mond le a chipek házon belüli előállításáról, és a dollármilliárdokat felemésztő beruházások helyett szerződéses partnerekre bízza a kifejlesztett megoldások leszállítását.
Az utóbbi időben egyre több chipgyártó óriás, beleértve a Motorolát és a Texas Instruments-t is úgy véli, hogy a kifejlesztett chipek külső cégekkel való legyártatása járható út, logikus, és kifizetődő lépés.

A gyár nélküli üzleti modell keretében a társaságok kizárólag a megoldások kifejlesztésére, és a kapcsolódó marketing tevékenységre összpontosítanak, a chipek előállítását pedig teljes egészében egy külső cégre bízzák. A szakértők szerint ennek a stratégiának elsősorban az az óriási előnye, hogy megkíméli a kisebb cégeket a fejlett gyártási eljárások, illetve gyártósorok esetében akár több tízmilliárd dollárt is elérő beruházásoktól. A lépés végsősoron a chipek előállítási költségét is csökkenti, mivel a nagy szerződéses gyártók számos partnerüknek, illetve kedvező kapacitás kihasználásuknak köszönhetően csak a szükséges beruházások egy részét hárítják az egyes megrendelőkre.

A gyár nélküli üzleti modell számos kisebb IT gyártó előtt megnyitotta az utat olyan termékek előállítása felé, amelyre korábban tőkehiány miatt gyakorlatilag esélyük sem lett volna. "A gyár nélküli modell valós üzletté vált, mivel elég ha van néhány, jó ötletekkel rendelkező szakembered, és nem kell gyárak építésébe fognod" - mondta Abraham Leu, HSBC Securities elemzője. "Ez a módszer megkönnyíti azok dolgát, akiknek vannak ötleteik, de nincsen pénzük" - tette hozzá Leu.

A közelmúltban az amerikai Motorola is ebbe az irányba indult el, amikor egyetlen kínai gyárát eladta a Semiconductor Manufacturing International Corporation-nek (SMIC). "A Motorola ezzel a stratégiával igyekszik alacsonyan tartani beruházási költségeit, miközben a nehéz gazdasági viszonyok között is előnyhöz juthat" - mondta Leu.

A gyárral nem rendelkező félvezetőipari társaságok az idei évben mintegy 16 milliárd - 17 milliárd dollár értékben rendeltek meg chipeket a szerződéses gyártóktól. Mindez a teljes chipipar éves összbevételének mintegy 11 százalékát jelenti. Ez az arány a jövő évben várhatóan azonban 14 százalékra emelkedik majd, áll a Semiconductor Industry Association (SIA) Félvezetőipari Szövetség előjelzésében.

A Futball Pápa kriptója: indul a BetHustlers

17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

2024. április 26. 20:36

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Sportfogadásban lett sikeres a profi ladbarúgó, aki saját platformot hozott létre

17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

2024. április 26. 17:56

FireAlpaca 2.11.19

Az ingyenes grafikai programban bőséges ecsetválasztékkal, jól átlátható menükkel, rétegkezeléssel és további speciális funkciókkal szerkeszthetjük képeinket.

2024. április 26. 17:16

ToDoList 8.3.0.0

Az ingyenes határidőnapló program segít abban, hogy a különböző elvégzendő feladatokat egy helyen nyilvántartsuk, kategorizáljuk, prioritásokat rendeljünk hozzá stb. Megadható a kezdés illetve a befejezés pontos ideje, sőt a megfelelő pillanatban értesítést is kapunk azokról.

2024. április 26. 17:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50