Európai informatikai szövetségek az európai információs gazdaságért

forrás Prim Online, 2003. december 10. 12:30
Az európai nemzeti informatikai szövetségeket, köztük a magyarországi Informatikai Vállalkozások Szövetségét is tömörítő EICTA (Európai Infokommunikációs Szövetség) megfogalmazta javaslatait az Európa Tanács vezetőinek december 12-13-i csúcstalálkozójának informatikai vonatkozású napirendi pontjaival kapcsolatban.
A szövetség - Silvio Berlusconinak, a tanács elnökének írt levelében - támogatja az Európai Közösség információs társadalom fejlesztését szolgáló "Quick Start Program"-ját, amelynek keretében sürgeti:

  • az európai szélessáv-fejlesztési program felgyorsítását, célul tűzve ki, hogy az európai polgárok kétharmada szélessávú összeköttetéssel rendelkezhessen 2010-re,
  • az eEurope 2005 program célkitűzéseinek megfelelően a szélessávú technológiák, szolgáltatások és alkalmazások teljes körű telepítését és alkalmazásba vételét az európai kórházakban, iskolákban és közigazgatási intézményekben 2005-re,
  • a 3. generációs mobil technológiák elterjesztéséhez szükséges gazdasági környezet kialakítását és az országok közötti kommunikációs hálózatok fejlesztését,
  • az eEurope programokhoz szükséges technológiák, szolgáltatások és tartalmak, valamint a 3. generációs mobilszolgáltatások elterjesztéséhez szükséges kutatás-fejlesztési programok beindítását és működtetését, tudásközpontok kialakítását.

Mint ismeretes, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége idén novemberben elkészítette az eEurope programok magyarországi megvalósításával kapcsolatos ajánlásgyűjteményét. Ugyancsak novemberben "e-levátor projekt" néven programot dolgozott ki az uniós források informatikai célú felhasználásának elősegítésére, és a programot ajánlat formájában eljuttatta az Informatikai és Hírközlési Minisztérium államtitkárainak és Kovács Kálmán miniszternek. A jelenlegi helyzetben - független szakértők szerint - az uniós források 30 százaléka beragad, hiszen a PHARE-programoknál is csak az elérhető források 60-70 százalékát tudta lehívni az ország, és ez az állapot sajnos nem változott lényegesen. Ennek a helyzetnek a javítása érdekében az IVSZ javasolja elindítani az e-levátor programot, annak ellenére, hogy forrásai önmagukban elégtelenek, és a programban való részvétellel állami feladatban vállalna közreműködést.

"Magyarország Unión belüli versenyképessége jórészt azon múlik, hogy milyen pozíciókat szerez az európai információs társadalomban. A felzárkózás 'kötelező gyakorlat', elmaradása visszavonhatatlanul egy fejlett közösség perifériájára szorítaná az országot" - mondta el a dokumentumok céljaival kapcsolatban Kóka János, az IVSZ elnöke, az EICTA elnökségi tagja.
Kulcsszavak: IVSZ Phare EU

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Protechtor Future Summit: Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy egyszerűen nincs felkészülve

Két borzasztóan aktuális és forró témáról beszélgettek neves és elismert hazai gondolkodók a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán. A mások mellett Király Júlia, Dr. Oszkó Péter vagy Dr. Tilesch György MI-szakértő nevével fémjelzett panelbeszélgetéseken a szakértők egyrészt a mesterséges intelligencia társadalmi igazságoságra és kultúrára gyakorolt hatását, másrészt az örök élet és a biológiai óra visszafordíthatóságának kérdését vizsgálták.

2024. május 15. 09:57

Ezek az idei kulcstémák a webes és marketing stratégiák terén

Mások mellett Balogh Levente, a Szentkirályi ásványvíz alapítója, Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója és Huszár Viktor, a Teqball társalapítója is előadást tart az idei Maximum Web és Marketing Konferencián, ahol a résztvevő vállalkozók elsősorban a sikeres cégvezetés és online működés megvalósításához gyűjthetnek hasznos tudást a leghitelesebb példaképektől.

2024. május 14. 14:52

A Continental autógumija az első helyen végzett a Tyre Reviews szakportál négyévszakos abroncstesztjén

Újabb megmérettetésen, a Tyre Reviews 2024-es négyévszakos abroncsteszten győzedelmeskedett a Continental AllSeasonContact 2 modellje. Hét 205/55R16-os méretű, VW Golfra autóra felszerelt, egész évben használható modellből álló tesztmezőnyben ért el első helyezést.

2024. május 14. 13:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36