Öt új Sony DV kamkorder

forrás Prim Online, 2004. január 20. 18:57
A Sony 2004. január 8-án, Berlinben adott tájékoztatása szerint, ez év első negyedévében öt új, kompakt méretű Sony DV Handycam piacra dobását tervezi. A számos új szolgáltatással felszerelt DCR-HC18, DCR-HC20, DCR-HC30, DCR-HC40 és DCR-HC85 típusok a DV Handycam egyszerű kezelésének és az eddig még soha nem látott csúcsminőségű képek készítésének legtökéletesebb kombinációi. Kiemelkedő jellemzői: megújult vízszintes megjelenés, 16:9-es arányú szélesvásznú üzemmód, továbbfejlesztett érintőkijelzős LCD technológia, korszerű menürendszer, valamint magasabb minőségű CCD-k és lencsék.

Az új funkciók bemutatására a DCR-HC40 modell a legtökéletesebb. A készülék a nagy videófelbontás és tökéletes színhűség érdekében 1 Megapixel-es CCD-vel van felszerelve, az ultra kompakt Carl Zeiss Vario-Tessar lencse pedig a nagyszerű képérzékelést szolgálja. A Megapixeles CCD teljes felületének felhasználásával a készülék valódi 16:9-es arányú szélesvásznú üzemmódot is kínál. Ezzel lehetővé válik a közvetlen szalagra rögzítés, valamint szélesebb látószögű és nagyobb felbontású kép is készíthető. Ez azt jelenti, hogy felvételeit egy 16:9-es arányú TV készüléken lejátszva, kihasználhatja annak minden előnyét.

Az új kompakt forma nem csupán látvány, de az egyszerűbb működtetést is szolgálja. Az LCD kereten lévő Start/Stop gomb segítségével sokkal könnyebb a felvételkészítés még akkor is, ha a felvétel tárgya saját maga. Csakúgy, mint a nagy felbontású képet kínáló teljes színtartományú kereső, a DCR-HC30-tól 2,5 colossá terebélyesedő LCD kijelző, az érzékeny érintőpaneles vezérlés, illetve az új Active menürendszer. A menü logikus kialakításával egy adott funkció könnyebben megtalálható. A kijelző a szerkesztés és lejátszás, illetve a kamera beállítása mellett az akkumulátor szint és a hátralévő felvételi idő megjelenítéséről is gondoskodik.

Az új, kompakt DV csúcsmodell, a DCR-HC85 nagyobb és sokoldalúbb "Hibrid" LCD kijelzővel rendelkezik. Ez a 3,5 colos kijelző még erős fényviszonyok közepette, például a tengerparton vagy a sípályán is nagy fényerejű kép készítésére tökéletesen alkalmas. A szolgáltatásokban bővelkedő kamkorder 2 Megapixel-es CCD-je hangsúlyosabbá teszi a 16:9 képarányú üzemmódot. A DCR-HC85 csúcskategóriás képfeldolgozásához a csúcsminőségű Carl Zeiss Vario-Sonnar T* lencse is hozzájárul. Ez a 10×-es szabályozható optikai zoom mellett 120×-os precíziós digitális zoom-ot kínál. Ezen felül a készülék Super Night Shot Plus funkcióval is rendelkezik, ami egy olyan technológia tovább fejlesztett változata, amely sötétben is lehetővé teszi a színes felvételek készítését.

A kezdők számára az egyszerűbb használat érdekében a kamkorderek Easy Handycam gombja most egyetlen lépésből álló megoldást kínál. Ez az új és egyedülálló Sony funkció leegyszerűsíti a menü szolgáltatásainak kiválasztását azzal, hogy az LCD kijelzőn nagy és könnyen olvasható betűkkel, korlátozott számú menüparancsot jelenít meg. Szinte minden beállítást automatikusra állítva a felhasználónak így, csak a kamkorder működtetéséhez szükséges alapfunkciók közül kell választania. A felhasználók egyetlen gombnyomással visszatérhetnek a hagyományos üzemmódhoz (Regular Mode), s ez által a kamkorderek tökéletesek a kezdő és a haladó felhasználók számára egyaránt. A készülék használatát tovább egyszerűsíti az, hogy a menürendszerben kilenc európai nyelv közül lehet választani.

Kompatibilis PC-n történő szerkesztéshez és a videójelenetek nagy sebességű átmásolására szolgáló i.LINK csatlakozó mellett minden modellhez egy Picture Package szoftver is tartozik, amely a videófilmek VideoCD-re történő felírásának új és különösen egyszerű módját teszi lehetővé. A kezdő felhasználók céljait szolgáló, megoldásközpontú szoftvercsomag mellett már nincs szükség bonyolult videószerkesztő szoftverre. Az egyszerű folyamat kezdő lépéseként a felhasználó kiválaszt egy videójelenethez illő zenét. A kiválasztott tételek nyugtázása után a szoftver a számítógép CD-íróján egy VideoCD-t készít. A végeredmény egy olyan, minden tekintetben professzionális videóprodukció, amelyben a jelenetek illeszkednek a zenéhez, és amely tovább gazdagítható automatikusan beilleszthető különleges hatásokkal. A közvetlenül VideoCD-re kerülő végeredmény széles körben terjeszthető, hiszen a legtöbb PC-ben és otthoni DVD lejátszóban ez a formátum lejátszható.ű

Az USB Web képtovábbítás szintén elérhető, mivel a kamkorderek nagy sebességű USB csatlakozót is használhatnak az e-filmek és digitális képek PC-re történő nagy sebességű átviteléhez. Ezzel lehetővé válik azok CD-re írása, vagy a kamkorder webkameraként történő használata.

Ezen felül a termékcsalád tagjai a DCR-HC20 modelltől kezdődően a DV-IN funkció további előnyeivel is rendelkeznek, melynek segítségével a videófelvételek a PC-n szerkeszthetőek, majd visszaírhatók a szalagra.

A tárolókapacitás szintén kulcsfontosságú, de a kompakt méret megtartása érdekében a Sony új DV kamkordereit (a DCR-HC30 modelltől kezdődően) a digitális fényképezést és a nagy sebességű adattovábbítást biztosító Memory Stick DUO™ formátummal teszi kompatibilissé. A hagyományos Memory Stick-hez viszonyítva fele akkora Sony Memory Stick DUO™ egészen 128Mb-os kapacitásig adapterrel együtt kapható, így az a hagyományos és nagyobb Memory Stick formátumú készülékekben is használható.

Az i.LINK és USB csatlakozó kábelek mellett minden kamkorderhez egy - televízióhoz is csatlakoztatható - AV kábel is tartozik. A kézi fókusz, az expozíció szabályozó és az infravörös távvezérlés az alapfelszereltség része.

A DCR-HC18, DCR-HC20, DCR-HC30, DCR-HC40 és DCR-HC85 modellek Európa szerte 2004 áprilisától kaphatóak.

Kulcsszavak: Sony kamera

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36