EU-komform szoftverrendszer vámügyintézéshez

forrás Prim Online, 2004. január 28. 16:53
A tíz éve működő Vamsoft szoftverház az export-import tevékenységet folytató vállalatok vámügyintézésének hatékony kiszolgálására fejlesztette ki szoftverrendszerét. A Kompakt ZOLL rendszer legújabb moduljai - a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságával és a Központi Statisztikai Hivatallal kialakított szoros együttműködésnek köszönhetően - pontosan igazodnak az EU-csatlakozást követően megváltozó eljárási szabályozáshoz.

Hazánk EU-csatlakozását követően a vállalatok, vámügynökségek és raktárak teljesen új eljárási és szabályozási rendszerben dolgoznak, amelynek számos összetevője van.

Az NCTS (New Computerised Transit System) rendszer - a Tranzit Egyezményhez csatlakozott európai országokban a közúti árutovábbítás regisztrációs rendszere - használata hazánkban április 30-tól válik kötelezővé a nemzetközi áruforgalomban. Az új rendszer a papíralapú vámeljárást (közúti áruk árutovábbítási okmánya) váltja ki. Az NCTS-rendszer adaptációját a Vám és Pénzügyőrség már elvégezte, azaz telepítette a rendszert az egyes vámhivatalokban, továbbá gondoskodott a vámtisztek alkalmazásra való felkészítéséről. Míg a vámhatóság részéről a felkészülés jelentős hardverfejlesztéssel is járt, addig az ügyfelek esetében a rendszer működtetésére mindössze egy számítógépre és internet-kapcsolatra lesz szükség.

Ahhoz, hogy a szállítmányozó és kereskedelmi vállalatok az illetékes vámhivatal NCTS-rendszerébe regisztrálni tudjanak, továbbá, hogy képesek legyenek az adatkezelésre is, egy speciális szoftver alkalmazására van szükség.

A Vamsoft Kft. által 1996-ban kifejlesztett Kompakt Zoll elnevezésű integrált vámügyintézői programcsomag a regisztrálás és a megváltozott adatkezelés követése érdekében új modulokkal bővült. A Microsoft Windows operációs rendszerre épült programcsomag igazodik mindazon jogszabályokhoz, amelyek az EU-csatlakozást követően hazánkban is érvénybe lépnek.

A csatlakozást követően két új rendszerrel kell megismerkedniük a vállalatoknak: a TARIC és az INTRASTAT rendszerekkel.

Az INTRASTAT rendszer (ezt a Központi Statisztikai Hivatal felügyeli) az EU belső piacán megvalósuló áruforgalom regisztrálását célzó statisztikai megfigyelési rendszer. Az egységes belső piac létrejöttével megszűnik a lehetősége annak, hogy az egyes tagállamok közötti kereskedelem alakulását a vámstatisztikák alapján kövessék. A megoldást az INTRASTAT rendszer bevezetése jelenti, amely statisztikai bejelentési kötelezettséget ír elő a résztvevő vállalatoknak.

A TARIC-rendszer az EU-n kívüli országokba, illetve harmadik országokból az Unióba irányuló kereskedelmi forgalom egységes uniós használati tarifája, amely az Unió összes tarifális kereskedelempolitikai intézkedését (vámtétel, tarifális kedvezmények, piacvédelmi szabályok) tartalmazza. A magyar Kereskedelmi és Vámtarifával ellentétben dinamikus jellegű, naponta nagy mennyiségű módosítást hajtanak rajta végre. A TARIC rendszer elektronikus úton, az interneten valamennyi tagország nyelvén hozzáférhető. A magyar vámigazgatás feladata a nemzeti TARIC rendszer kidolgozása és hozzáférhetővé tétele, amely tartalmazza a nemzeti adók mértékét is.

A statisztikai adatszolgáltatást kezelő modul a Kompakt Zoll programon belül már a jövő hónapban megrendelhető, telepíthető, használata gyakorolható, tesztelhető, így a májusi éles indulás vélhetően problémamentesen és gördülékenyen zajlik majd.

A TARIC alkalmazását az alapmodul használata is lehetővé teszi, ehhez új modul fejlesztése nem vált szükségessé, az aktualizálást közvetlen internetkapcsolattal és adatátvétellel oldja meg a program.

Kulcsszavak: Vamsoft

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59