Az operációs rendszereket használó sokoldalú telefonok felrázzák a mobilpiacot

forrás Prim Online, 2004. január 31. 08:28
A PC jellegű operációs rendszereket használó mobiltelefonok forgalma ugrásszerűen emelkedik, közülük is egyre több a Linux-ot részesíti előnyben.

A Zelos piackutató csoport szerint a Microsoft a következő két évben smart-phone szoftverével az elsők között lesz ugyan a piacon, ám hosszú távon hátrányt jelent számára a magasabb ár, illetve saját mobil szoftver szabványának kizárólagos favorizálása. Előrejelzésük szerint 2004-ben minimum 5 millió Windows mobil készüléket fognak eladni, ám a Microsoft aligha éri el 2007-re a kitűzött 100 milliós számot. Szerintük például a Symbian rugalmasságának és kevésbé szigorú licencfeltételeinek köszönhetően felülmúlja Bill Gates cégét. A Microsoft távlati terveit beárnyékolhatja az a törekvésük, hogy szigorúan kézben akarja tartani márkavédjegyes termékeinek használatát. A Linux nyílt forráskódú operációs rendszer hosszú távú kilátásai ezzel szemben a Zelos szerint igen jók. Öt alapvető kritérium - üzleti életképesség, teljesség, költségek, vonzerő és nyitottság - közül kettőben, a nyitottság és az alacsony költség tekintetében a Linux az első, míg a Microsoft az utolsó helyen végzett.

Az említett sokoldalú mobil készülékek, amelyek a Palm, a Linux vagy a Windows Mobile operációs rendszereket használják, lehetővé teszik majd, hogy a felhasználók könnyebben fejlesszék telefonjaik szoftverét, mint jelenleg a Qualcomm bináris rendszerével vagy a Sun Microsystems Java-val. A készülékek várhatóan 2006-ra népszerűbbek lesznek majd a PC-nél, áruk pedig megközelítőleg 160 dollár lesz, ami alig haladja meg egy mobiltelefon árát. Ez azt eredményezheti, hogy a fogyasztók egyre inkább sokoldalú mobil készülékeket fognak vásárolni a digitális kamerák, zsebszámítógépek, játékkonzolok, vagy zenei lejátszók helyett. Ennek előjele lehet, hogy a Nokia már ma a digitális kamerák egyik legnagyobb forgalmát bonyolítja, mobiltelefonjai révén.

Milkovits Gábor

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50