EU vizsgálat: sportközvetítési jogok a 3G hálózatokban

Kiss Ádám Zoltán, 2004. február 3. 09:01
Az Európai Bizottság bejelentette, hogy kiterjedt vizsgálatot indít a 3G hálózatokra vonatkozó sportközvetítési jogokkal kapcsolatban, különös tekintettel a futball-mérkőzésekre, mivel jelenleg képtelenség világosan látni a most kialakulóban levő új médiapiacon.

Az ilyen sportesemények közvetítése jelentős húzóerő a fizetős televíziós csatornák esetében, és minden bizonnyal az lesz az internet és UTMS alapú 3G szolgáltatások esetében is. A bizottság a fogyasztói jogok védelmében, és a fejlődés biztosítása érdekében tisztázni akarja a sportközvetítési jogok helyzetét az új médiában, mivel ez a terület máris a versenyhelyzet beszűkülésének jeleit mutatja. Az EU-t minden monopóliumhelyzet kialakulásával fenyegető esetben a 17/62 EC szabályzó jogosítja fel átfogó vizsgálat lefolytatására, melynek 12. cikkelye tartalmazza a trösztellenes EU-alapelveket. Bár az EU-polgárok 81 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal, a Svédországban, Dániában, az Egyesült Királyságban, Olaszországban és Ausztriában bevezetett 3G szolgáltatások egyelőre népszerűtlenek, mindössze 500ezer előfizetőt mondhatnak magukénak. A bizottság éppen ezért nem szeretné, ha egy ilyen fontos tartalomhoz nem jutnának hozzá a készüléktulajdonosok, különösen mivel az elkövetkező 12 hónapban Európa szerte 40 új 3G hálózat kezdi meg működését.

Kulcsszavak: EU UMTS mobilszolg sport

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50