A kanadai lemezkiadók is a fájlcserélők adatait követelik

Hûvös Imre, 2004. február 15. 09:29
Az Egyesült Államok után most a kanadai lemezkiadók szövetsége, a CRIA is úgy döntött, hogy bíróságra viszi a zenei fájlcserélést. Hétfőn azzal a kérelemmel fordul Kanada Szövetségi Bíróságához, hogy az internetszolgáltatók, köztük Kanada legnagyobb kommunikációs cégei, adják ki a fájlcserélők személyazonosságát.

A küzdelem hosszúnak és nehéznek ígérkezik, de a CRIA bízik az Egyesült Államokban szintén nem könnyen elért eddigi eredmény megismétlésében. Ott sem ért véget még minden peres eljárás, de, alighanem részben már csak a megfélemlítés hatására is, az illegális letöltések száma a felére esett vissza.

A CRIA egyfajta Ki Kicsodát vár az internetszolgáltatóktól - a BCE Inc., Rogers Communicationstól., Shaw Communicationstól, a Vidéotron Ltée-től és Telus Corp.-tól, - , amelyben azonosítják azt a 29 legaktívabb "feltöltőt", mint legnagyobb károkozókat, akik az illegálisan megszerzett zenéket másoknak hozzáférhetővé teszik.

Az illegálisan terjesztett zenéket tartalmazó öt vastag barna dosszié egészíti ki a bírósági beadványt, az ifjú Sum 41 rockerektől a legnagyobb sztár Shania Twain dalaiig.

"Nem volt más választásunk" - mondta Brian Robertson úr, a CRIA elnöke. "Foglalkoztunk felvilágosítással, oktatással, most a jogvita, méghozzá elsősorban a feltöltőkkel szembeni jogvita, következik." Egy egymillió dolláros - eredménytelen - közvéleményformáló sajtó- és reklámkampány, benne a fájlcserélőknek küldött e-mailek előzték meg a döntést. A CRIA becslése szerint az illegális letöltések 425 millió dollár veszteséget okoztak a viszonteladóknak 1999-től napjainkig.

A szolgáltatók attól félnek, hogy csökkeni fog a szélessávú előfizetőik száma, és az előfizetők személyiségi jogaira hivatkoznak. A Shaw Cablesystemsnek például közel 1 millió szélessávú előfizetője van. Peter Brissonnette elnök, akárcsak a többi szolgáltató szóvivője, úgy nyilatkozott, hogy bírósági végzésre ki fogják adni a neveket, de Brissonette úr előrevetíti, hogy igencsak nehéz lesz megtalálni az illegális letöltőket, mert sűrűn változtatják számlázási adataikat.

Kulcsszavak: zene jog filecserebere

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50