Felsőoktatás: Elkészült az e-jelentkezés rendszer

forrás Prim Online, 2004. március 11. 17:34
A 2004-es felsőoktatási felvételi eljárásban 71 jelentkező elektronikusan nyújtotta be jelentkezési lapjait a Carnation Rt. és az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) együttműködésében fejlesztett e-jelentkezés kísérleti rendszeren keresztül.

A Carnation-OFI konzorcium 2002. decemberében "Elektronikus jelentkezés a felsőoktatásba" címmel nyújtott be sikeres pályázatot az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által meghirdetett kutatás-fejlesztési pályázatra. A felsőoktatásba való elektronikus jelentkezés biztosítása régi célja volt az OFI-nak, továbbá a közszolgáltatások online hozzáférésének megvalósítására az Európai Unió eEurope programja is nagy hangsúlyt fektet. "Úgy gondoltuk, hogy a kutatás-fejlesztési projekt keretében létrehozandó online jelentkezési rendszer fontos előrelépést jelent Magyarország számára az Európai Uniós irányelvekhez, elvárásokhoz való igazodásban." - nyilatkozta Köblös István az OFI igazgatója a pályázatról.

A jelentkezési felület tervezése és kivitelezése során a használhatósági szempontok kiemelt szerephez jutottak, hiszen az egyes űrlapokat úgy kellett kialakítani, strukturálni, hogy azok támogassák a felvételizőt a jelentkezési adatlapok kitöltésében. "Az előbbi célt hivatottak teljesíteni az űrlapok közötti könnyű navigációt biztosító menürendszerek, az egyes mezők helyes kitöltését segítő magyarázatok (help szövegek), valamint a felhasználó munkájának megkönnyítése érdekében alkalmazott automatizált adatbeviteli megoldások" - emelte ki a felület főbb tulajdonságait Parrag Krisztina, a Carnation projektvezetője.

Az e-jelentkezés folyamat mögötti háttérrendszer tervezése során figyelembe kellett venni, hogy évente több százezer jelentkezési törzslapot és intézményi lapot küldenek be a felsőoktatásban továbbtanulni vágyó érdeklődők. A rendszeren keresztül kezelt adatok biztonságának biztosítása érdekében a bevitt adatok többrétű ellenőrző, illetve titkosító algoritmusokon keresztül kerültek tárolásra illetve továbbításra, megőrizve azok sérthetetlenségét. Bár a tesztrendszer ebben az évben csak a felhasználók kisebb körét szolgálta ki, kialakítása révén az bármikor, teljes körűen is hozzáférhetővé tehető.

A kutatásfejlesztési projekt során három különálló rétegből álló, egymáshoz jól meghatározott interfészeken keresztül kapcsolódó rendszer került kialakításra. Az e-jelentkezés rendszer magját a Carnation által fejlesztett adatkezelő motor alkotja, amely megkönnyíti és leegyszerűsíti a kapcsolódó űrlapok létrehozását és kezelését. Az előző tulajdonságából fakadóan az adatkezelő motor megfelelő alapja lehet más felvételi, vagy hasonló logikán alapuló rendszereknek is. A kezelt adatok vonatkozásában a rendszer tetszőleges bonyolultságú összefüggés leírására alkalmas. Az adatbázis és az adatkezelő réteg közötti adatáramlás teljes egészében auditálásra kerül, minden adatmódosítás visszakövethető és azonosítható.

A 2004. január 1-én elindult tesztidőszak alatt az OFI külön ügyfélszolgálatot biztosított az e-jelentkezők számára, ahol telefonon, e-mailen és személyesen is választ kaphattak kérdéseikre. Az e-jelentkezés a hagyományos felvételi eljárásnak megfelelően március 1-én zárult le, a rendszeren keresztül 71 jelentkező töltötte ki és küldte el jelentkezési lapjait. A rendszer sikeres debütálása technikailag lehetővé teszi, hogy a következő évben már jóval több felvételiző küldhesse be a világhálón át felvételi lapjait, ám a teljes körű bevezetés előtt a vonatkozó jogszabály módosítására még szükség van.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

A Thermaltake bemutatja első Bumblebee (dongó) színű termékét

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a The Tower 200 Bumblebee Mini toronyházat, egy új színű változatot a közkedvelt The Tower sorozatban. A Tower 200 egy mini-ITX toronyház függőleges kialakítással és kivételes hűtési hatékonysággal. Bár ez a ház kompakt méretű, egy 4090-es grafikus kártya és egy 280 mm-es radiátor is elfér benne. Az új élénk sárga árnyalat hozzáadásával a The Tower 200 sorozat már hat színben kapható: fekete, Snow, Turquoise, Racing Green, Matcha Green és Bumblebee, így könnyedén kiválaszthatod a stílusodhoz illő The Tower 200-at.

2024. január 2. 12:10

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50