NHH: A telefon- és internettarifák csökkenésére számít a hatóság

A nagykereskedelmi díjak várhatóan június 1-től mérséklődnek

Kovács Attila, 2004. április 21. 19:05
A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) ma két országos napilapban és honlapján is közzétette a vezetékes szolgáltatók referencia összekapcsolási ajánlataival kapcsolatos határozat-tervezeteit, amellyel jelentősen mérsékelné a távközlési szolgáltatók által egymással szemben alkalmazott nagykereskedelmi díjakat. Az új elektronikus hírközlési törvényben (eht) előírt egyeztetési folyamat eredményeként a nagykereskedelmi díjak várhatóan már június elejétől csökkennek, ami az NHH Tanács várakozásai szerint a kiskereskedelmi telefon- és internettarifák mérséklődéséhez vezet.

Az NHH Tanácsa által ma közzétett határozat-tervezetekben szereplő , a Tanács által elfogadhatónak tartott összekapcsolási díjak jobbára alacsonyabbak, mint amit az úgynevezett jelentős piaci erővel rendelkező vezetékes szolgáltatók januárban jóváhagyásra benyújtott referencia összekapcsolási ajánlatai (RIO-k) tartalmaznak. A RIO-k a szolgáltatók közötti elszámolásban alkalmazott beszédcélú, internet és kiegészítő szolgáltatások (helymegosztás, közvetítő-választás, műszaki vizsgálatok, stb.) díjait tartalmazzák. A szabályozás új eleme, hogy 2004-től az internet hozzáférés díját is költségalapon (perc- és átalánydíjas formában) kell a vezetékes szolgáltatóknak meghatározniuk a közvetítő-, illetve Internet szolgáltatók felé.

Az öt jelentős piaci erővel rendelkező hazai vezetékes szolgáltató (Matáv, Emitel, Invitel, Hungarotel, Monortel) január 15-én nyújtotta be referencia összekapcsolási ajánlatát. A RIO-kat a tanács műszaki, közgazdasági és jogi szempontok figyelembe vételével elemezte. A január 1-jétől hatályos törvényi szabályozás új eleme, hogy a RIO-kal kapcsolatos határozatok tervezeteit a tanács nyilvánosságra hozza annak érdekében, hogy mindazok, akiknek jogát vagy jogos érdekét a határozat érintheti, a tervezett határozattal kapcsolatosan észrevételt tehessenek.

Az NHH az eht előírásainak megfelelően a mai napon az ajánlatokkal kapcsolatos határozat-tervezeteit közzétette honlapján (www.nhh.org.hu), illetve két országos napilapban. Az érintettek május 12-ig tehetnek észrevételt a határozat-tervezetekkel kapcsolatban. Ezt követően a tanács-nak 10 nap áll a rendelkezésére, hogy - az észrevételekfeldolgozza, figyelembe vételével - a határozat-tervezeteket véglegesítse. A végleges határozatokkal megállapított díjakat a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatóknak várhatóan június 1-jétől kell alkalmazniuk.

Mivel a határozat-tervezetek a díjak csökkentését irányozzák elő, a tanács arra számít, hogy döntéseivel hozzájárul a magyarországi vezetékes távközlési, illetve internet-piaci verseny élénküléséhez. Bár a RIO-k közvetlenül csak a szolgáltatók egymás között alkalmazott nagykereskedelmi díjait határozzák meg, a tanács azt reméli, hogy a nagykereskedelmi díjak várható mérséklődése a kiskereskedelmi távközlési és internet tarifák csökkenését is maga után vonja.

 

 

 

 

 

 

 

Kulcsszavak: tarifa távközlés NHH

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14