Absolut IFS, Absolut Vodka

forrás Prim Online, 2004. május 19. 13:35
A V&S Absolut Spirits, az Absolut Vodka előállítója 2000 óta használ IFS Applications rendszert svédországi lepárlóüzemében.
A közelmúltban megjelent esettanulmány szerint az elmúlt négy évben 10%-kal növelte termelékenységét, míg a hatékonysága 30%-kal nőtt a vállalatirányítási szoftver bevezetése óta. Az IFS Applications hozzájárult a vállalat legfontosabb folyamatainak korszerűsítéséhez, a költségek csökkentéséhez, valamint további versenyelőny megszerzéséhez.

Az Absolut a magyarországi vodkapiac prémium szegmensén belül 15%-os részesedéssel bír, jelenleg követi a piac enyhe növekedését. Ezzel hazánk harmadik legkedveltebb prémium kategóriájú vodkája, melyet kiegyensúlyozottan, 50-50% arányban fogyasztanak férfiak és nők.

Hasonlóan más élelmiszer-ipari vállalathoz, a V&S Absolut Spirits különösen alapanyagfüggő. A minőség és a szállítás akár kis mértékű eltérése komoly problémákat okozhat a vállalat életében. Az 1990-es években a cég elhatározta egy olyan informatikai megoldás bevezetését, amely segítségével a legfontosabb folyamatait modernizálhatja. Ezek a folyamatok a karbantartás, a beszerzés, a logisztika és a raktározás. Mindkét fél számára fontos tényező volt a magas minőség biztosítása, a termelőeszközök optimális kihasználása, továbbá a folyamatok legmegfelelőbb időben történő alkalmazása.

A V&S Absolut Spirits a moduláris felépítésű IFS Applications vállalati eszközmenedzsment (EAM – Enterprise Asset Management) megoldását választotta, ahol öt komponens került bevezetésre: IFS/Megelőző karbantartás, IFS/Berendezések, IFS/Készletgazdálkodás, IFS/Munkálatok, IFS/Beszerzés. Az installálás része volt továbbá egy webmegoldás is személyi portálokkal.

Az IFS Applicationsnek köszönhetően a karbantartási folyamatok hatékonyabbá váltak, mivel a karbantartó szakemberek a felmerülő problémákról, a webportálon keresztül érkező jelentések alapján azonnal értesülnek, így megfelelőképpen rangsorolják az elvégzendő feladatokat. A lehetséges hibaforrások könnyebben felderíthetők, ezáltal kiküszöbölhetők. Kiemelkedő eredmény, hogy az eszközök kihasználtságának a hatékonysága 30%-kal nőtt az elmúlt négy évben.

A logisztika és alkatrész-menedzsment is fejlődött. A megfelelő időben történő beszerzés kritikus a 300 különböző tétel kapcsán, mint például az eltérő ízek, címkék, másfajta üvegméretek. Az IFS Applications Készletgazdálkodás moduljának használatával a mennyiségi adatokhoz nem csak a raktárosok, hanem a karbantartó szakemberek is hozzáférnek, így mindig naprakész információ van a birtokukban. A modul bevezetése azonnali eredményt produkált: a régi raktárkészlet felszámolása, és az ebből adódó tárolási kapacitás optimalizálása jelentős költségmegtakarítással járt. A beszerzési folyamatot még könnyebbé teszi az automatikus újrarendelés funkció használata.
Kulcsszavak: vállalatirányítás IFS

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elmaradnak a nemzetközi átlagtól automatizálás és AI terén a magyar cégek

A vállalatok többsége digitálisan még éretlen, ha a HR folyamatok automatizációjáról van szó – derült ki egy friss felmérésből. A munkavállalók azonban korántsem tartanak annyira az AI előretörésétől, mint gondolnánk: mindössze tíz százalékuk gondolja azt, hogy a mesterséges intelligencia ténylegesen veszélyeztetné az állását. A kutatás arra a kérdésre kereste a választ, hogy a technológia gyors ütemű változása mellett mire számíthatnak az álláskeresők, a munkavállalók és a munkaadók a közeljövőben. 

2024. május 6. 18:10

Növényvédelmi drónpilótaképzést indít a Széchenyi-egyetem, az ABZ Drone és a CloudIA

A Széchenyi István Egyetem, az ABZ Drone Kft. és a Cloud for Intelligent Airplace Zrt. (CloudIA) együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek keretében növényvédelmi drónpilóta-képzést indítanak, először május végén. Az oktatás az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karon valósul meg, elérhetővé téve a legmagasabb szintű drónképzést a régió szakemberei számára.

2024. május 6. 11:50

Mitől lesz okos a jövő hálózata

A jövőben a megújuló energiaforrások arányát növelnék a legtöbben, 2030-ra pedig a digitalizáció és az energiaellátás zöldülése a legmarkánsabban megmutatkozó igény - derül ki az E.ON Hungária Csoport reprezentatív kutatásából. A vállalatcsoport felkészülve a jövő kihívásaira, az elkövetkező években 1 milliárd eurót tervez költeni áramhálózatának fejlesztésére Magyarországon és folyamatosan keresi és alkalmazza azokat a megújuló energia használatát segítő innovatív eszközöket, amelyek a hálózat stabilitását és rugalmasságát szolgálják.

2024. május 6. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55