Villanások a nagy kék jövőképből - 2. rész

Vissza a tervektől a tényekhez

Geza Papp, 2004. május 31. 12:23
Az IBM képviselői bejelentették a cég legújabb mainframe kategóriás számítógépét, a z800-at, mely jelentősen kedvezőbb árú elődeinél, azonban csak az újabb szoftverek futtatásával birkózik meg. A korábban "Raptor" fantázianevű újdonság nem más, mint egy "light" mainframe, melyet egy leegyszerűsített operációs rendszerrel, a z/OS-el szállítanak, ily módon a "Raptor" kizárólag a leegyszerűsített operációs rendszerre írott, főleg nyilvántartó szoftvereket képes futtatni. A z800 a második olyan, nagy teljesítményű számítógép, melyben az IBM mainframe-ekbe szánt vadonatúj 64 bites processzorai kapnak helyet. Az IBM egyébként nem titkoltan nagyon fontos szerepet szán a z800-as rendszereknek, melyeknek az olcsóbb kategóriás mainframe számítógépek piacán kell felvenniük a harcot a konkurens gyártók hasonló termékeivel.
Az IBM köztudottan szereti a nagy számítógépgép piacot, ugyanis általában minden egyes eladott mainframe számítógéphez többéves fenntartási és szoftverfrissítési szolgáltatást nyújt, mely szolgáltatások nagyon komoly bevételt jelentenek a Big Blue-nak, és a mostanság tapasztalható általános gazdasági nehézségek idején még az IBM-hez hasonló óriáscégeknek sem ártanak az ilyen, többéves bevételeket garantáló szerződések. Az IBM elsősorban annak köszönheti újabb térnyerését, hogy - miközben felfrissítette mainframe számítógép termékcsaládját - minden korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetett a nyílt forrású Linux operációs rendszerre. Az IBM képviselői szerint a szabad forrású, alternatív operációs rendszer az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált a vállalati szegmensben, elsősorban a vállalatok - gazdasági visszaesést követő - költségcsökkentési lépései következtében. Az IBM egy ideje már támogatja a Linux nagygépes rendszereken való alkalmazását, a kiadott modellek azonban az első olyan mainframe rendszerek, amelyek kizárólag a Linuxot támogatják.

Blue-business

Az IBM a Blue Gene mellett megrendelést kapott egy 24 millió dolláros Blue Sky szuperszámítógép felépítésére is, amely a Föld klímaváltozásait kutatja a National Center for Atmospheric Research (NCAR) központban. A két projekt jól tükrözi az IBM szuperszámítógépek piacán elfoglalt pozícióját. Az élen a cég 2000-ben bemutatott, 8192 processzorral rendelkező ASCI White-ja állt. A szuperkomputerek 500 legjobbjának mintegy egy harmadát készítette az IBM, ez a listán szereplő gépek összesített teljesítményének 37 százalékát teszi ki. A szupergép megalkotása nem öncélú. A „Big Blue” un. „blade” (penge) szerver rendszer részét fogja képezni - elérhetővé téve mindenki számára a hálózati kapcsolatokat - lehetővé téve az IBM által e-business-nek elnevezett elektronikus ügyvitel lehetőségét. Amikor 1995 őszén, a Comdexen meghirdette e-business vízióját, még senki sem gondolta, hogy 2000 tavaszán, alig négy évvel később vezetői már az elektronikus üzletvitel eszközeinek, módszereinek második generációját körvonalazhatják, miközben egyre inkább az e-business válik a fejlett világban a gazdaság hajtóerejévé.

Az e-business koncepció olyan gazdálkodó szervezetet feltételez, amely kritikus üzleti folyamatait az internet révén összekapcsolja a fogyasztókkal, alkalmazottakkal, szállítókkal vagy disztribútorokkal. Az ő példájukra gondolva tudjuk, hogy a világháló alkalmazásában hozzájuk hasonló út vezet mások számára is: először a statikus weboldalakkal való megjelenés, majd a vállalati rendszereket az internethez kapcsoló önkiszolgáló alkalmazások (egyszerű lekérdezések) megjelenése, később olyan valódi e-business fejlesztések, amelyek révén az összes lényegi vállalati folyamatot webre kapcsolják. Ezeknek az üzlet-üzlet (B2B) típusú alkalmazásoknak - a jelenleg fókuszban lévő e-kereskedelem mellett - robbanásszerű fejlődése várható világszerte. Az IBM maga is egy e-business vállalattá alakul át. A világon található 45 ezer üzleti partnerünket elektronikusan kezeljük, lehetővé téve számukra a lényeges üzleti információk elérését. Az interneten folyik, és folyhat a képzések jelentős része - mindezzel rengeteg kiadást spórolva. Az internetet használjuk az e-mail, tudásmenedzsment és a csoportmunka során is.

Új filozófia

Mára beléptünk egy teljesen új informatikába, amit az IBM Deep Computing-nak nevez. Mindez megújuló filozófiát is jelent a számítástechnikával kapcsoltban. Az új generációt képviselő Blue Gene számítógéprendszer is ezt célozza meg, hatalmas teljesítménye olyan problémák, megoldásában segíthet, mint például orvoslás, molekuláris személyre szabott gyógyszertervezés, közlekedéstervezés stb. Le sem merem írni - de valószínűleg így lesz: a Blue Gene által képviselt számítási teljesítményt - az IBM kutatói szerint - tíz év múlva egy laptop fogja képviselni. Az IBM Pervasive Computing stratégiájának magja a mesterséges intelligenciával rendelkező eszközök és az emberek összekapcsolt együtteséből áll. Ez kezdetben is számos kézi végfelhasználói eszköz (telefon, tévé készülék stb.) internethez való csatolásáról van szó, ám később majdnem minden készülékről, ami az emberek tulajdonát képezi. (autók háztartási gépek stb.) Az IBM ennek a sikeres megvalósítására szövetségeket kötött olyan vezető internetes és mobil eszközöket gyártó cégekkel és szolgáltatókkal, mint például a Cisco Systems, Motorola, Nokia, Palm, Ericsson, Psion, Intel, Vodafone.

A másik trend, az IBM szerint, az ún. e-piacok kialakulása, ahol egész iparágak elektronikus üzletviteléről van szó. Az e-piacok működésének kulcsa a csökkenő költségekben és megnövelt hatékonyságban rejlik. Csökkennek a vásárlási idők, javulnak, felgyorsulnak a folyamatok, a földrajzi elérhetőség lényegtelen lesz. Egyéb irányú értékét jelzi a Műegyetemmel közös projekt keretében felavatott „e-business Akadémia”, amely egész Európában az első ilyen IBM kezdeményezés. Az akadémia elsődleges célja az e-business ismeretek fejlesztése, e-business vállalatok kialakulásának bátorítása, stb.

Geza Papp dr
Networksecurity and Virusanalyst

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

Minden eddiginél több programmal várta az ELTE IK a Lányok Napjára ellátogató középiskolásokat

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 17:21

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50