A vezetékes telefon sem tűnik el...

forrás Prim Online, 2004. június 4. 17:08
Az év elején - hosszú idő után először - megállt a vezetékes vonalszám csökkenése, a mobilpenetráció növekedési üteme pedig fokozatosan lassul. Úgy tűnik, a kezdeti időszak után a mobil- és vezetékes kommunikáció nem versenyre kel, hanem kiegészíti egymást.
Különböző tudományágak szakértőinél a PeppeR 21 PR Ügynökség arra kereste a választ, hogy milyen szerep juthat a jövőben a két kommunikációs eszköznek.

A korai pesszimista várakozások ellenére úgy tűnik, hogy a mobil- és a vezetékes szegmens között mégsincs akkora verseny, mint azt jósolták. A vezetékes telefont nem szorítja ki a mobiltelefon, bár kétségtelen, hogy a mobilpenetráció történeti okok miatt magasabb szintű hazánkban, hiszen a széles közönség számára a vezetékes telefonnal egy időben vált elérhetővé. Magyarországon a nyugat-európai átlagnál alacsonyabb, 36% körüli a vezetékes telefon elterjedtsége, az összes beszédforgalom nagyobb részét, körülbelül 60%-át azonban továbbra is a vezetékesen folytatott telefonbeszélgetések adják.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság által készített gyorsjelentésekből kiderül, hogy a hazai vezetékes piacon a 100 lakosra jutó fővonalak száma lényegesen nem változott 2003 januárja óta, 35-36 között ingadozik. Volt olyan hónap, amikor a bekapcsolt fővonalak száma még növekedett is.

Különböző tudományágak szakértői beszélnek arról, hogy mik lehetnek a vezetékes és mobiltelefon hosszú távú egymás mellett élésének feltételei, és hogyan hatnak ezek a mindennapi életünkre. A megkérdezettek elismerték a mobilkommunikáció napjainkban zajló sikerét, de abban is egyetértettek, hogy ez semmiképpen sem jelenti a vezetékes telefon eltűnését és fontos szerepének elvesztését.

Társított értékek

A TNS Piackutató Intézet egy nemrégiben végzett kutatása szerint a mobil kezdeti státusszimbólum-szerepének vége. "A mobilpenetráció növekedésével párhuzamosan egyre pozitívabban változnak a vezetékes telefonhoz társított értékek. A felmérések szerint például a vezetékes telefonhasználat a felsősokú végzettségűeknél kiemelkedő" - mondja Peczöli Irén kutatási igazgató. A kutatás arra az izgalmas kérdésre is választ adott, hogy mikor melyiket részesítjük előnyben. "A választásban a legfontosabb szempont a hívás hossza, valamint az, hogy biztosak vagyunk-e abban, hogy a vezetékes telefonon a kívánt személy közvetlenül elérhető-e" - mondja Peczöli.

Dr. Pléh Csaba pszichológus szerint számos vita van arról, hogy a mobil közlés megváltoztatja-e az embert. "Én magam úgy érzem, hogy vannak olyan kommunikációs szokásaink, melyek függetlenek a technikai újításoktól. Gondoljunk csak arra, kinek írunk, vagy kit hívunk fel pusztán azért, hogy éreztessük, ő mindig fontos számunkra."

Dr. Nyíri Kristóf kissé más szemszögből közelíti meg a kérdést. A filozófus szerint emberi természetünk szempontjából kommunikációs szükségleteinket jobban szolgálja egy olyan kommunikációs eszköz, amely személyhez kötött, és folyamatos kommunikációs lehetőséget biztosít. De a mobileszközöknek felforgató hatása is van. "A mobil felszabadító hatása, a hozzá társuló pszichológiai alapbeállítódások megváltozása miatt fontos azon gondolkodni, hogy milyen etikett, milyen életmód, az elitnek milyen példamutató magatartása szükséges ahhoz, hogy jól tudjunk bánni ezzel a destruktív eszközzel" - mondja Nyíri.

Abban Pléh Csaba is egyetért, hogy izgalmas kérdése a mai kommunikációs technikáknak az, hogy hogyan teszik tértől és időtől függetlenné a hozzáférhetőséget. "Már a telefon megjelenése óriási változás volt, hiszen áthidalta az emberek közötti fizikai távolságot. De akkor még tudtuk, hogy hol van a partner. A mobileszközök egy újabb lépést jelentenek ebben a már nem csak távolságtól, hanem tértől való függetlenségben. Sokszor érzi az ember, hogy az állandó hozzáférhetőség igénye feszültséget teremt. Néha szeretnénk 'kikapcsolni' magunkat, hogy egy ideig ne legyünk elérhetőek" - állítja Pléh.

A vezetékes kommunikáció jövője

Ottlik Károly, az Országgyűlés protokollszakértője szerint a mobiltelefon csak akkor praktikus eszköz, ha a használat illemszabályait is betartja a tulajdonosa. "Az igazán fontos emberek már nem használnak mobiltelefont, mert mobiltelefonjaikat legtöbbször titkárnőjük, titkáruk, kabinetfőnökük veszi fel" - mondja Ottlik.

Réz András szerint pár év múlva a kétféle telefonnak kevés köze lesz egymáshoz. "A mobil gyorsan átalakul PDA-vá, és tényleg személyi mindenes lesz, amelyet állandóan hurcolunk magunkkal. Így legalább nem veszünk el a világban. A drót viszont egyetemes továbbítóvá válik, ezen keresztül adunk-veszünk mindenféle hangot, képet, adatot" - magyarázza a filmesztéta.

Megerősíti ezt Koós Attila, a PKI Távközlésfejlesztési Intézet fejlesztési igazgatója. "A meglévő rézhálózaton szélessávú technológiával néhány éven belül a több, akár néhányszor tíz Mbps sebesség is elérhetővé válik, optikai hálózaton pedig korlátlanok lesznek a lehetőségek" - csillantja fel előttünk a szakember a villámgyors adatátvitel reményét.

Ahogy többen is megfogalmazták: a tévé mindennapossá válásával nem szorult ki a mozi, mint ahogy a digitális technika sem váltotta fel a nyomtatott könyvet. A vezetékes telefon sem tűnik el, csupán kell egy kis idő, míg megtalálja a helyét a mobil kihívásaival szemben.
Kulcsszavak: mobiltelefon vezetékes

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14