Sikeres elektronikus felvételi vizsga a gazdasági főiskolán

forrás Prim Online, 2004. június 21. 17:35
Alig négy nap alatt 1669 felvételiző egyidejűleg 100 munkaállomás használatával írta meg felvételi vizsgáját, és néhány másodpercen belül láthatta vizsgája eredményét.

Másodszor felvételiztek elektronikusan a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Karára jelentkezett hallgatók. Az IBCnet RevisiON vizsgáztató rendszere példásan teljesített: hétfőtől csütörtökig alig négy nap alatt 1669 felvételiző egyidejűleg 100 munkaállomás használatával írta meg felvételi vizsgáját, és néhány másodpercen belül láthatta vizsgája eredményét.

A BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Karára felvételizők idén a központi felvételi vizsgák helyett egy korszerű, informatikai alapra helyezett rendszerrel vizsgázhattak földrajzi, matematikai, történelmi és logikai témákból. A rendszer valamennyi, a karra jelentkező hallgató felvételijének lebonyolítására egységes, objektív és hibamentes megoldást kínál.

Az elektronikus vizsgáztatás számottevően csökkenti az emberi erőforrás szükségletet is. "Az éves felvételi vizsgák lebonyolítása hagyományos módszerekkel 18-20 oktató és a tanulmányi osztály munkatársai teljes kapacitásának mintegy két hetes lekötését jelenti" - említette Zimányi Krisztina, a főiskola távoktatási központjának igazgatója. Az elektronikus vizsgáztató rendszer 20 ember 15 napi munkáját alig 4 nap alatt végezte el.

Természetesen a rendszer alkalmazása nemcsak az oktatók, hanem a felvételizők számára is előnyös. A vizsga, az eredmény megismerése, illetve a dolgozat megtekintése között korábban több hét is eltelhetett, nem beszélve az esetleges fellebbezés és annak elbírálása között eltelt további időről. Az elektronikus vizsga során a felvételiző azonosítását követően leül a kijelölt számítógéphez, a rendszer “kikeveri" számár az egyedi kérdéssort, majd amikor végzett, lezárja a vizsgát, és azonnal látja eredményét. Az utólagos viták, és fellebbezések elkerülése érdekében a felvételiző aláírásával igazolja vizsgáját.

Az elektronikus vizsgáztatás kevesebb emberi erőforrást igényel, ebből következően kevesebb költséget jelent az intézmény számára. Emellett garantáltan azonos vizsgaszintet biztosít, és a kérdéskategóriák kérdéseinek véletlenszerű megjelenítésével a visszaélés lehetőségei is számottevően csökkennek. A rendszert kiépítő IBCnet web és eLearning divízió vezetője, Vitényi Imre elmondta, a több száz kérdést tartalmazó kérdéstárat kívülről el nem érhető adatbázis-szervereken tárolják, a vizsga pedig a tűzfalakkal és subnetekkel védett intraneten zajlik, így a csalás lehetősége minimálisra szorítható vissza.

A BGF és az IBCnet 2001-ben kezdődött együttműködésének a vizsgáztató rendszer bevezetése már a sokadik sikeres eredménye. A rendszerintegrátor cég építette ki a vendéglátó-ipari kar honlapját, és a távoktatást lehetővé tévő eLearning rendszert. Az együttműködésnek köszönhetően ma már több mint 40 elektronikus tananyag érhető el a hallgatók számára, és több tantárgyból is elektronikusan vizsgáznak. Vitényi Imre, az IBCnet Magyarország webdivíziójának vezetője úgy látja, hogy a RevisiON elektronikus vizsgáztató rendszer előtt hazai és nemzetközi szinten is fényes jövő áll.

A RevisiON vizsgáztató rendszerről

A magyar ANASCO Informatika által kifejlesztett RevisiON (korábbi nevén VálaszOK) vizsgáztató program 2.1-es verzióját, stratégiai partnerként az IBCnet Magyarország közreműködésével vezették be. Az ilyen rendszereknél hagyományosnak számító, egy- vagy többfelelet-választásos kérdéstípus mellett ugyanis rendelkezésre áll jó néhány további kérdéstípus is. Példák a teljesség igénye nélkül: beírás - pontos szöveg figyelése, kattintás - különböző helyek, pontos kattintási hely és akár sorrend figyelése, húzás - különböző helyek, pontos célhely és akár sorrend figyelése, összekötés - különböző helyek, pontos párosítás és akár sorrend figyelése, meghatározott ideig mutatott kérdés, esszéírás. A kérdéstípusok közül az esszékérdés az egyetlen, aminek értékeléséhez emberi erőforrásra van szükség - természetesen az anonimitást a rendszer automatikusan biztosítja.
Kulcsszavak: felsőoktatás e-learning

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stratégiai összefogás az AWS és a Deloitte közt

Több éves, átfogó, stratégiai együttműködésbe kezdett a világ legnagyobb vezetési tanácsadó cége, a Deloitte, valamint a világ legnagyobb nyilvános felhőszolgáltatója, az Amazon Web Services (AWS). A kooperációjuk célja, hogy felgyorsítsák a vállalatok digitális transzformációját, az üzleti műveleteik felhőbe terelésével felkészítsék őket az egyre élesedő versenyre, valamint maximalizálják számukra a felhőalapú technológia üzleti előnyeit. 

2024. május 2. 16:07

Cégmarketing trendek – 2024. Legyünk jelen egyszerre mindenhol!

Legyünk ott mindenhol! Ez a jelszava mostanában a cégeknek. Mindenütt látszódni, hallatszódni kell, hogy a nagy kommunikációs zajban észrevegyenek. A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Cégmarketing trendek – 2024 Legyünk jelen egyszerre mindenhol!” című, május 30-án megrendezendő hibrid konferenciájának előadói választ adnak arra, hogy hogyan juttassuk el üzeneteinket a vevőinknek a rendkívül felpörgetett, zajos online és offline térben 2024-ben.

2024. május 2. 12:59

Elkészült az egyedülálló hazai AI-kutatás

A mesterséges intelligencia térnyerése egyaránt kelt izgalmat és aggodalmat a cégvezetők körében. Vajon mekkora tudással rendelkeznek a mindent elsöprő technológiával kapcsolatban? Elkészült Magyarország átfogó AI&Leadership kutatása, hogy hiteles- és valós képet kapjanak egymásról is a vállalatirányítók.

2024. május 2. 11:36

Együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány, a Yettel és a CETIN

A magyarországi digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködést közös nyilatkozatban erősítette meg a kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a távközlési infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary Zrt. A megállapodásban foglaltak szerint a vállalatok 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajtanak végre.

2024. május 2. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14